Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler
Ecografia Doppler are ca indicatie sistemul arterial periferic si sistemul venos periferic iar acest examen imagistic va purta numele sistemului in cauza care se investigheaza: Ecografia Doppler arteriala sau venoasa. Acestea vor oferi, asadar, informatii despre starea arterelor sau a venelor.
Ce rol are ecografia Doppler?
Acest tip de ecografie se distinge prin studierea fluxului sangvin din cord si din vase, inregistrand date si detalii amanuntite despre prezenta, viteza, sensul si felul fluxului sangvin. Asadar, aceasta ecografie are ca utilitate identificarea afectiunilor cardiovasculare.
Rolul ecografiei Doppler arteriala, de exemplu, este acela de a ne ajuta in evaluarea statusului patului vascular arterial. In felul acesta se va stabili daca exista depuneri la nivelul arterelor (membre superioare/inferioare, artere renale, artere subclavii sau altele), fie ca vorbim despre eventualele placi aterosclerotice sau leziuni stenotice. Prin acest examen imagistic se pot monitoriza si pacientii care au avut interventii chirugicale in acest sens, la nivelul sistemului arterial.
Daca vorbim despre ecografia Doppler venoasa, atunci rolul acesteia este de a analiza sistemul venos, daca exista tromboze venoase sau o potentiala insuficienta venoasa cronica. De asemenea, prin intermediul acestei ecografii se poate urmari care a fost raspunsul la tratament, de exemplu, in cazul tratamentului anticoagulant la pacientii care au suferit de tromboza venoasa.
Afectiuni depistate cu ajutorul ecografiei Doppler
Ecografia Doppler se efectueaza in cazul in care banuim anumite leziuni sau ingustari la nivelul vaselor de sange. Acest examen se face indeosebi de catre persoanele care prezinta factorii de risc sau simptomele unor afectiuni ale vaselor de sange si ale inimii. De obicei, pacientii carora li se face aceasta investigatie au urmatoarele caracteristici: sunt fumatori, au varice, au diabet zaharat, au probleme cu greutatea corporala sau au un stil de viata sedentar si consuma foarte multe alimente grase. De asemenea, un semnal de alarma il pot da si manifestarile precum dureri la nivelul membrelor atunci cand desfasoara diverse activitati fizice, prezinta inrosire, inflamatii sau edeme la nivelul membrelor superioare sau inferioare. Pe de alta parte, si rezultatele anormale ale analizelor de sange si mai ales un accident cerebral vascular ischemic sau un infarct miocardic vor determina si acestea necesitatea unei ecografii Doppler.
In consecinta, afectiunile pe care le putem depista prin intermediul acestui examen difera in functie de zona in care se face aceasta investigatie. La nivelul picioarelor, aceasta va depista arterita, adica ingustarea arterelor, flebita sau insuficienta venoasa. In cazul membrelor superioare, se poate depista flebita. In ce priveste abdomenul, prin ecografierea acestuia, se poate descoperi un anevrism, adica o dilatare sau o
ingustare a aortei. Vizualizarea si verificarea arterelor micsorate din cauza placilor de aterom (date de grasimea aflata la nivelul acestora), va ajuta la prevenirea, in cazul gatului, potentialelor accidente vasculare cerebrale.
Ecografia Doppler pentru depistarea arteritei
Permitand vizualizarea sistemului arterial de la nivelul membrelor inferioare, si oferind un diagnostic exact in ce priveste arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare, adica a arteritei, ecografia Doppler va identifica aceasta patologie de cele mai multe ori. Cu toate acestea, ea poate cauza si afectarea altor artere precum cele renale, mezenterice, carotide si vertebrale. Arterita presupune formarea de depuneri de grasime (placi de aterom) pe peretii arterelor, ceea ce duce la ingustarea acestora. Circulatia sangelui va fi astfel ingreunata si va ajunge mai putin oxigen catre tesuturile alimentate de arterele respective. Prin urmare, arterita va fi generata de o oxigenare insuficienta. Ecografia Doppler arteriala periferica este foarte utila pacientilor cu diabet zaharat, in cazul carora riscul de a dezvolta arterita este mult mai ridicat.
Ecografia Doppler pentru depistarea flebitei
In cazul in care exista probleme la nivelul circulatiei sanguine din membrele superioare sau inferioare si o suspiciune in acest sens, atunci ecografia Doppler va ajuta la depistarea flebitei sau tromboflebitei, cum mai este denumita. Aceasta este de fapt o inflamatie a peretelui venos, formand, pe langa aceasta si cheaguri de sange in interiorul venei afectate. Uneori, flebita nu este usor de identificat, dar sensibilitatea, durerea si inflamatia vor duce cu gandul la o flebita superficiala, care poate fi tratata relativ usor. In schimb, o flebita profunda poate manifesta chiar si febra, o crestere a ritmului cardiac, mersul fiind afectat. In acest caz, va fi nevoie de o interventie chirurgicala.
Ecografia Doppler pentru depistarea insuficientei venoase
In cazul acesta, ecografia Doppler va investiga nivelul de gravitate al insuficientei venoase, fiind deosebit de importanta pentru evaluarea sanatatii sistemului venos profund, inainte de efectuarea unui tratament flebologic. Acest examen imagistic dureaza intre 20 si 60 de minute, fiind o procedura noninvaziva si nedureroasa, putand fi efectuata in orice moment al zilei si in orice conditii, fara pregatire in prealabil. Multe persoane se confrunta cu insuficienta venoasa si cu varice, acestea fiind determinate de o disfunctie a sistemului venos, data de incontinenta valvulara. Varicele sunt niste vene largi, proeminente, usor de observat la suprafata pielii, ele determinand umflaturi si inflamatii palpabile la nivelul coapsei si gambei.
Daca si tu te confrunti cu problema varicelor, una dintre cele mai eficiente metode de a le tine in frau este data de apreciatii ciorapi compresivi femei, care vor ajuta la ameliorarea senzatiei de picioare grele, fiind eficienti in tratarea insuficientei venoase cronice si ajutand semnificativ in reducerea simptomelor tromboflebitei si varicelor severe.