Tratarea autismului la copii prin antrenamentul neuronilor. Creierul se scanează în 3D

Ultima actualizare:

    Copil cu autism aflat în timpul antrenamentului neuronal Fotografii: Neuro Performance Enhancement Center
Copil cu autism aflat în timpul antrenamentului neuronal Fotografii: Neuro Performance Enhancement Center

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează aproximativ unul din 45 de copii. Se caracterizează prin disfuncții la nivel de interacțiune socială, de comunicare, precum și prin elemente de autostimulare ce pot căpăta aspecte invalidante. Dar terapia prin antrenamentul neurenilor pare că dă rezultate.

Antrenamentul neuronal de tip BM-BCI (Brain Mapping- Brain Computer Interface) este realizat în România la Neuro Performance Enhancement Center de către Costin Dămășaru, specialist în neuroștiință.

Acesta explică ce efecte are tratamentul și ce progrese s-au observat până acum la copiii cu autism.

“În urma efectuării de Brain Maps pentru peste 500 de copii, am remarcat un șablon în care se vede o creștere semnificativă a activității neuronale, deci a sinapselor. În cazul unui creier cu tulburări de spectru autist există o supra-conectivitate în cazul rețelelor neuronale învecinate și o sub-conectivitate în cazul rețelelor mai îndepărtate. Astfel, pentru sarcinile care necesită să combinăm sau să asimilăm informații în diferite părți ale creierului, cum ar fi funcția socială și sarcinile motorii complexe, persoanele cu autism au mai multe probleme. Și, când există o sarcină foarte specifică axată pe regiunea unică a creierului, care este în primul rând implicată - activități precum acordarea atenției unor caracteristici specifice din lumea înconjurătoare, persoanele cu autism tind să fie destul de bune sau chiar mai bune decât în mod normal. Scanarea 3D a creierului, efectuată la începutul sesiunilor de antrenament, ne arată cum funcționează la nivel de conectivitate și amplitudine rețelele neuronale, care sunt zonele hipoactive și hiperactive, se crează un protocol și apoi începem să antrenăm creierul pentru a elimina aceste disfuncții”, explică psihologul Costin Dămășaru.

Ce evoluție au copiii care urmează antrenamentul neuronal

Specialiștii spun că, în medie, după zece ședințe de antrenament neuronal se observă o îmbunătățire masivă la nivel comportamental.

Mai exact, copiii devin mai prezenți, înțeleg mult mai bine ce li se spune, dorm mult mai profund, devin mai liniștiți, iar autostimulările se reduc semnificativ, își diversifică foarte mult vocabularul și încep să facă fraze din ce în ce mai lungi și cu sens.


    Psihologul Costin Dămășaru, în timpul unei ședințe făcute unui copil cu autism
Psihologul Costin Dămășaru, în timpul unei ședințe făcute unui copil cu autism

”Sunt foarte multe povești de succes în recuperarea copiilor care m-au impresionat profund. De la copii care nu puteau articula cuvinte și care au început să vorbească, la copii care erau extrem de agresivi cu ei și cu cei din jur și au devenit calmi, la copii care nu erau prezenți deloc în context ce s-au transformat în copii care înțeleg ce li se spune și chiar răspund”, precizează Dămășaru.  

Cât costă scanarea creierului și antrenamentul neuronilor

O ședință de scanare a creierului costă 300 de euro, iar una de antrenament, 250 de euro. Tratamentul este stabilit în funcție gravitatea bolii.

Dacă unii pacienți s-au recuperat după trei ședințe, alții au avut nevoie de zece.  

Tehnica BM-BCI implementată de acesta în România este considerată soluția viitorului pentru augmentarea performanțelor neuronale, atât aplicată managerilor și sportivilor, persoanelor care suferă de anxietatem, depresie, insomnie, dependențe, cât și copiilor cu ADHD și afecțiuni din spectrul autism.

Cine este Costin Dămășaru, cel care vindecă creiere

Costin Dămășaru este doctor în management, licențiat în Psihologie și a obținut un masterat în administrarea afacerilor.

A absolvit MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education - Neuroscience for Leadership.

Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global, în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping - Brain Computer Interface.

Este fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor, având misiunea de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să-și atingă potențialul maxim.

30.000 de români suferă de autism

Conform Asociației Help Autism, în România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autismului. În lume, unu din 68 de copii suferă de această tulburare.

Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație.  A

utismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă.

Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp.

Citește și: 

Primele semne care indică autismul la copii

Manuela Hărăbor: “Am învățat de la băiatul meu cum să accept destinul pe care-l am!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net