Tratează cu plante răceala de vară
Ultima actualizare:
O vorbă românească spune că cei mai deştepţi oameni răcesc vara. Medicii susţin însă că oricine poate răci în sezonul cald. Diferenţele de temperatură – cald afară şi răcoare în interior – atacă sistemul de apărare al corpului, iar acesta devine vulnerabil la virusuri. Află din revista „Click! pentru femei“ ce plante medicinale au proprietăţi de întărire a imunităţii.
- Ghimbirul, un bun antitusiv. Printre simptomele răcelii se numără şi tusea seacă. Ghimbirul te poate ajuta să combaţi această neplăcere, pentru că este un excelent antiinflamator şi antitusiv. Infuzia din ghimbir uşurează respiraţia şi se prepară astfel: fierbi 10 minute 2 linguriţe de nalbă uscată şi mărunţită şi 2-3 felii de ghimbir, în 2 căni de apă. După ce închizi focul, mai laşi amestecul la infuzat 10 minute, strecori şi bei 3-4 căni pe zi.
- Levănţica reduce durerile musculare. Senzaţia de oboseală şi de durere în tot corpul poate fi diminuată dacă foloseşti ulei de levănţică. Acesta poate scădea febra, are acţiune sudorifică şi calmează durerile musculare. Masează mâinile, gâtul şi picioarele cu o soluţie din apă călduţă şi 10 picături de ulei esenţial de levănţică, de două ori pe zi.
- Măceşele întăresc imunitatea. Fructele de măceş sunt bogate în vitamina C. Aceasta îi poate scurta durata şi reduce intensitatea simptomelor: durerea de cap, tusea şi oboseala. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de fructe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Lasă fructele la infuzat 15 minute, apoi strecoară şi îndulceşte cu miere. E bine să bei 3 ceşti pe zi sau să mănânci între 5 şi 10 măceşe proaspete.
- Remedii care calmează durerea în gât. Senzaţia de usturime şi de uscăciune pot scădea în intensitate dacă aplici în zona gâtului cataplasme cu ceapă, de 2 ori pe zi. Ai nevoie de 2 jumătăţi de ceapă coaptă, pe care le aplici pe piele, la o temperatură suportabilă, şi le ţii o oră. Gâtul inflamat şi roşu poate fi tratat eficient cu remediul din cartofi raşi, leac ştiut şi folosit din bătrâni. Rade câţiva cartofi, stropeşte-i cu puţin spirt, înveleşte-i într-un tifon şi ţine-i câteva minute în zona gâtului, să-şi facă efectul. Repetă acest procedeu de 2-3 ori pe zi, până observi o ameliorare.