Uite ce să mănânci ca să dormi bine!
Ultima actualizare:
Lipsa unui somn liniştitor poate duce, în timp, la apariţia unor serioase probleme de sănătate. Ca să te trezeşti energică în fiecare zi, află din revista “Click! pentru femei” câteva trucuri care ţin de alimentaţie.
- Peştele gras, pentru relaxare. Acizii graşi Omega 3, care se găsesc din belşug în somon, hering, ton şi sardine, dar şi în seminţele de in, favorizează producţia de melatonină, hormon care pregăteşte corpul pentru somn. Mănâncă astfel de alimente, cel puţin de trei ori pe săptămână. Alimentele bogate în amidon, precum pastele, pâinea şi cartofii induc somnul. Un efect liniştitor îl au şi cireşele, compotul sau sucul de cireşe. Alte fructe ideale dacă ai tulburări de somn sunt smochinele, care ajută la relaxare asupra organismului.
- La cină, banane. De pe vremea bunicilor este cunoscut faptul că un pahar cu lapte cald băut înainte de culcare te poate ajuta să dormi mai bine. Lactatele conţin triptofan, o substanţă care induce starea de somn. Alte alimente care conţin triptofan sunt nucile, bananele, mierea, orezul brun şi ouăle. Poţi opta pentru un bol cu lapte şi cereale integrale, pentru micul dejun, în timp ce la prânz ori la cină poţi alege o porţie de orez brun cu legume sau două felii de pâine din cereale integrale cu brânză. De asemenea, o cană cu ceai de tei, ceai de muşeţel sau ceai de mentă îţi vor fi de ajutor, mai ales seara.
- Vitamina B6. Pe parcursul zilei, nu uita să consumi şi alimente care conţin vitamina B6. Aceasta contribuie la ameliorarea stărilor de anxietate, care îţi pot tulbura somnul. Vitamina se găseşte în carnea de curcan, somon, avocado, gălbenuş, dar şi în seminţele de floarea-soarelui. Şi vitamina B3, care se găseşte în sfeclă, alune, carne de porc şi de pui previne tulburările de somn, fiind implicată în sinteza serotoninei, care are proprietăţi sedative.