Uite cum poţi să te fereşti de obezitate!

Ultima actualizare:

Nu mâncaţi mult, dar vedeţi cum luaţi proporţii? E posibil să faceţi unele greşeli în alimentaţie şi de aici să rezulte obezitatea. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune de ce luăm prea mult în greutate şi ne învaţă cum să preparăm mâncarea, pentru a evita să ne îngrăşăm.

De ce ne îngrăşăm?

Consumăm prea multă grăsime animală (untură, unt, smântână), mai ales sub forma ”ascunsă“ în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, îngheţată.Mâncăm prea multe dulciuri, bem sucuri îndulcite artificial  (cu zahăr sau edulcoranţi).Consumăm multe produse bogate în calorii, în special de tip fast food (pizza, snacks, pateuri etc.).Porţiile de mâncare sunt deseori prea mari.Petrecem prea mult timp în casă, în faţa TV, a computerului, în loc să facem sport în aer liber.Consumăm alimente chimizate, care determină dereglări metabolice: margarină, băuturi răcoritoare, îngheţată, snacks, chips, supele din plic, gumă de mestecat.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea mult?

Alimentele consumate în cantitate prea mare duc la dezvoltarea în exces a grăsimii corporale, proces numit obezitate.Există tabele în funcţie de înălţime, greutate, circumferinţa taliei, pe baza cărora se poate determina exact dacă suntem prea graşi.Obezitatea poate avea ca şi cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea este determinată de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea şi calitatea alimentelor, ritmul în care mestecăm.

Ce se întâmplă dacă suntem obezi?

Consecinţe psihosociale: apar sentimente de inferioritate şi respingere, ceea ce poate duce la frustrare şi depresie.Consecinţe respiratorii: respiraţie mai dificilă.Consecinţe locomotorii: picior plat, genunchi in formă de X, accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză), dureri articulare.Consecinţe metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor şi zaharurilor (ex. diabet zaharat).Consecinţe cardiovasculare: hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică.Consecinţe cutanate: iritaţii ale pielii, infecţii, mâncărimi.Alte complicaţii: dureri de cap, oboseală (astenie), tulburări menstruale, acnee, constipaţie, digestie dificilă.

Cum să preparăm corect alimentele

Fierbere – se realizează în apă la 100 °C, în vas acoperit cu capac. Se foloseşte în cazul mâncărurilor la care se consumă şi lichidul de fierbere (supe, tocăniţe etc.), având avantajul că substanţele nutritive se regăsesc în acest lichid.Fierbere în oală sub presiune – pentru a economisi timp şi energie.Fierbere pe aburi – se utilizează o sită deasupra vasului în care fierbe apa. Se foloseşte în cazul alimentelor care trebuie să-şi păstreze forma (peşte, conopidă etc.). Substanţele nutritive se păstrează în alimentele preparate.Grătar – se utilizează puţină grăsime, dar sepierd unele vitamine şi minerale. Dezavantajul e că se eliberează produşi toxici.Coacere la cuptor – se păstrează multe vitamine şi săruri minerale. Recomandăm prepararea alimentelor ”la capac” şi în ”oala romană” (de lut cu capac pentru fierbere înăbuşită).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net