Uite cum poţi să-ți pierzi gustul şi mirosul
Extrem de importante pentru o viaţă normală, gustul şi mirosul au o legătură foarte strânsă. De la plăcerea parfumurilor şi a hranei, până la detectarea situaţiilor ameninţătoare de viaţă, foc sau gaze toxice, aceste simţuri sunt parte integrantă a vieţii de zi cu zi. Uneori, însă, în anumite condiţii, acestea pot fi pierdute.
Pierderea mirosului poate fi dată de congestia sau obstrucţia nazală sau poate fi un semn al unor afecţiuni neurologice. De asemenea, şi anumite reacţii alergice pot fi cauze frecvente ale acestor fenomene. Mai exact, alergeni precum polenul, părul de animale sau chiar unele alimente pot declanşa pierderea gustului şi a mirosului. Patologia gustativă este în relaţie directă cu cea olfactivă, între cele două existând o legătură direct proporţională. Pierderea gustului poate fi dată de unele anomalii în cantitatea şi calitatea salivei, precum şi de o modificare a papilelor şi mugurilor gustativi.
- Principalele cauze. Specialiştii susţin că cea mai des întâlnită cauză a pierderii gustului şi a mirosului este prezenţa unei inflamaţii a mucoasei nazale. Aceasta poate să apară din cauza unei infecţii bacteriene sau virale de la nivelul tractului respirator superior, a unei rinite acute alergice sau non-alergice sau a unei rinosinuzite.
- De la boli la droguri.Tulburările de miros pot să aibă şi o cauză endocrină, situaţii des întâlnite în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet zaharat care au deja complicaţii precum neuropatia diabetică. Boala Alzheimer, dar şi boala Parkinson, pot să fie cauze care au ca manifestare aceste tulburări de gust şi de miros.
- Alţi factori declanşatori. O mulţime de afecţiuni ale cavităţii bucale precum anumite inflamaţii, leziuni, infecţii fungice, dar şi igiena orală deficitară, protezele sau aparatele dentare pot fi răspunzătoare de apariţia tulburărilor gustative. Boala de reflux gastroesofagian este o afecţiune care poate duce la o scădere semnificativă a simţului gustativ, iar paralizia de nerv facial duce şi ea la pierderea gustului. Pacientul care are probleme legate de pierderea gustului şi a mirosului trebuie să meargă obligatoriu la medicul ORL-ist, dar şi la neurolog pentru efectuarea unor investigaţii amănunţite pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine şi implicit a unui tratatament adecvat, conform www.sfatulmedicului.ro.