Uite cum să cumperi cele mai bune legume de toamnă!

Ultima actualizare:

    Reporterii Click! îţi spun cum se aleg legumele, cum se păstrează cât mai mult timp proaspete şi cât te costă să-ţi aprovizionezi cămara
Reporterii Click! îţi spun cum se aleg legumele, cum se păstrează cât mai mult timp proaspete şi cât te costă să-ţi aprovizionezi cămara

Au apărut primele legume de toamnă, iar pe tarabele din pieţe putem vedea gogoşari, vinete, ardei gras, conopidă, varză, cartofi dar şi multe verdeţuri. Dacă vrei să-ţi aprovizionezi cămara cu bunătăţi, ar trebui să ştii cum să alegi cele mai proaspete legume şi cum să le păstrezi cât mai mult timp prospeţimea. Click! îţi spune la ce să fii atent când pleci la cumpărături.

Cumpără vinete cu codiţă verde 

Vinetele trebuie să fie potrivit de mari şi cu un aspect strălucitor. Cumpără-le pe cele care au codiţa verde. Coaja lor trebuie să fie fermă, de culoare vie, fără pete, puncte moi sau tăieturi. Pentru a nu le cumpăra uscate în interior, bate uşor în coajă: sunetul nu trebuie să fie „de gol”. Spaţiul de depozitare trebuie să fie răcoros, uscat şi ferit de lumină puternică. Indicat este să le ţii în frigider într-o pungă de plastic găurită în cutia pentru legume.

Nu lua roşii pătate!

Alege legume cu coaja fină şi strălucitoare. Roşiile nu trebuie să fie prea tari, pentru că atunci înseamnă că nu sunt suficient de coapte. Nu cumpăra roşii cu pulpa pătată sau crăpată. Când le alegi, dacă simţi miros de acru, nu le cumpăra: roşiile sunt pe cale să se strice! Alege legume de dimensiuni medii şi fii atent la culoarea lor. Roşiile nu se păstrează în frigider, deoarece temperaturile scăzute le înmoaie şi le fac să-şi piardă aroma. Roşiile se pun într-un vas deschis, într-un loc răcoros. Astfel, se vor păstra proaspete timp mai îndelungat. Înainte de depozitare, roşiile se spală, se usucă şi se sortează.

Evită cartofii cu coaja moale

Cartofii trebuie să fie de mărime mijlocie spre mare, să nu fie moi sau să prezinte pete închise la culoare. Trebuie evitaţi cei care sunt încolţiţi sau cu coaja zbârcită. Cumpără doar legume care îţi par sănătoase, fără puncte negre, cu coaja cât mai netedă.  Cartofii nu trebuie păstraţi în frigider, ci într-un loc răcoros şi întunecat. De asemenea, cartofii pot fi îngropaţi în pământ, într-o lădiţă destinată special pentru depozitarea lor. Când îi vei dezgropa, vor fi la fel de proaspeţi ca şi când i-ai fi cules din grădină.

Conopida nu trebuie să aibă frunze veştede

Se aleg conopide bine dezvoltate, îndesate. Nu se rup frunzele exterioare, ci cu ele se înveleşte conopida deasupra, după care se leagă. Se păstrează în pivniţe răcoroase, fie agăţate sau aşezate pe rafturi, fie cu rădăcina înfiptă în nisip uşor jilav, distanţate puţin între ele.

Alege verze cu frunze tari şi cărnoase 

Păstrarea verzei peste iarnă se poate face în beci. Căpăţânile destinate păstrării se curăţă de frunzele exterioare şi se elimină şi rădăcina cu o parte din cocean (se lasă 2-4 cm). În pivniţă căpăţânile se păstrează bine dacă le ţinem pe raft, în 2-5 rânduri.

Gogoşarii rezistă şapte zile la frigider

Un gogoşar proaspăt trebuie să aibă o suprafaţă lucioasă, fermă, lipsită de pete sau alte imperfecţiuni. Gogoşarii lipsiţi de luciu sau care prezintă puncte negre ar trebui evitaţi. Codiţa trebuie să fie verde, tânără. Apoi, cântăreşte gogoşarul în mână. Pentru mărimea lui, ar trebui să-ţi pară greu. După ce cumperi gogoşarii, aceştia se depozitează în frigider, în compartimentul pentru legume, înveliţi într-o pungă din hârtie. Atenţie! Punga din plastic transpiră, iar legumele se umezesc şi pot mucegăi. Gogoşarii nu se spală decât înainte de a fi consumaţi. Aceste legume rezistă în frigider maximum o săptămână.

Zacuscă de vinete 

Ingrediente: 10 vinete, 10 gogoşari, 15 ardei graşi, 4 kg roşii, 1 kg ceapă, ulei, sare, condimente.

Mod de preparare: Se coc vinetele, gogoşarii şi ardeii, se curăţă şi se lasă la scurs. Vinetele se toacă, iar ceapa tăiată peştişori se pune la călit până devine sticloasă. Se adaugă vinetele tocate, gogoşarii şi ardeii tăiaţi dar şi zeama de la roşiile fierte şi strecurate. Se adaugă sare şi se lasă la fiert până când scade bulionul, iar uleiul se ridică la suprafaţă. Zacusca se pune în borcanele sterilizate şi fierbinţi, iar deasupra se presară boabe de piper şi frunze de dafin.

Cât te costă legumele în pieţe

-Vinete - 2-3 lei kg

-Ardei kapia - 3-3,5 lei

-Castraveţi - 2-2,5 lei

-Roşii - 3-3,5 lei

-Conopidă - 1,5-2 lei bucata

-Gogoşari - 4 lei kg

-Cartofi - 1-1,5 lei

-Ceapă - 1,5-2 lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net