Vocea ne poate semnala o boală gravă
Medicii ne sugerează să vizităm de urgență un specialist dacă simțim că vocea noastră s-a modificat, iar aceasta persistă mai mult de 7-9 zile. Se pare că un alt ton al vocii poate ascunde numeroase afecțiuni grave.
Cancer tiroidian
Specialiștii spun că cei care au tumori pe glanda tiroidă pot remarca o slăbire a vocii, pentru că nervii din laringe şi corzile vocale pot fi paralizate. Cancerul tiroidian distruge de obicei una din cele două corzi vocale, iar rezultatul va fi o voce foarte slabă, şoptită.
Reflux gastric
O voce puţin răguşită, dimineaţa, poate fi semn de reflux gastric. Acidul gastric ajunge în esofag, irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, ducând la o voce răguşită.
Cancer al laringelui
Și asta nu e tot. O voce dogită, răguşită, poate fi şi un semn de boli benigne la nivelul gâtului sau chiar de cancer al laringelui.
Sinuzită cronică
Pe de altă parte, vocea nazală este de obicei rezultatul sinuzitei cronice. Tonul specific răcelilor şi nasului înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale. De asemenea, cei care au mereu o voce nazală pot suferi și de vreo alergie.
Află pe clicksanatate.ro ce alte probleme de sănătate pot semnala schimbările vocii!