Voi de când nu v-aţi mai înlocuit salteaua?
Chiar dacă nu au un „termen de expirare” trecut pe etichetă, precum cutiile de lapte, obiectele de uz casnic ar trebui şi ele înlocuite periodic. E important atât pentru sănătate, cât şi pentru confortul locatarilor. În realitate, puţini îşi aduc aminte sau consideră necesar să facă „investiţia”.
O saltea obişnuită de pat nu ar trebui folosită mai mult de 5 ani, maximum 8, dacă vorbim despre modelele de top, cu spumă de memorie. Una uzată afectează sănătatea coloanei vertebrale şi calitatea somnului, e plină de acarieni care pot da afecţiuni respiratorii. În aceeaşi categorie intră şi canapeaua, care ar trebui schimbată o dată la 15 ani, susţine designerul de interior Natalia Berezovskaia. Nici accesoriile de baie, precum covoraşele, garniturile sau perdelele de duş, nu este recomandat să le ţinem o veşnicie. Pentru că sunt expuse în mod regulat la apă şi abur, au toate şansele să prindă mucegai. De aceea, ele trebuie schimbate la şase luni, maximum un an. “Obiectele din această categorie nu presupun investiţii majore, însă ele sunt extrem de importante pentru că în joc e sănătatea noastră. Pernele, covoarele, lenjeriile sau draperiile sunt adevărate depozite de praf şi acarieni şi pot da alergii, astm, rinite şi multe alte afecţiuni. În plus, din punct de vedere al designului, schimbarea acestor elemente poate da o faţă nouă unei încăperi, deşi mobilierul rămâne acelaşi”, spune Natalia Berezovskaia.
În realitate, majoritatea românilor îşi înlocuiesc obiectele de uz casnic mari şi scumpe doar când e neapărată nevoie, adică atunci când se strică şi nu mai pot fi reparate. “Pentru generaţia părinţilor mei, de exemplu, de schimbat mobila nici măcar nu se pune problema până când nu se strică. Şi chiar şi atunci, primul lor gând este să încerce să o repare. Am observat că există chiar un ataşament al oamenilor faţă de anumite produse sau elemente de decor. Să ne amintim despre faimoasele mileuri sau bibelouri care stau mândre în mii de sufragerii din România, de zeci de ani. Însă, dacă vorbim despre persoanele de până în 40 de ani, datele se schimbă. Sunt mult mai deschise să redecoreze, în special cei cu venituri peste medie. Din experienţa mea, aş spune că această categorie îşi reamenajează locuinţa undeva la 10-15 ani. Este un termen rezonabil. Ne apropiem, încet încet, de obiceiurile occidentale. Spre exemplu, britanicii îşi schimbă designul caselor în medie, la opt ani”, adaugă designerul.
La cât timp trebuie aruncate lucrurile
Pernele care nu se pot spăla se schimbă după un an. Grăsimea de pe piele şi de pe păr se îmbibă în material, provocând bacterii şi mirosuri neplăcute.
Bureţii de baie şi cei de vase se auncă la două – trei săptămâni.
Placa de tocat legume şi carne, dacă nu este corect igienizată şi uscată, devine sursă sigură de bacterii precum Salmonella şi E.coli. Nu o folosiţi mai mult de doi ani.
Mopurile se aruncă la 1-2 luni.
Piatra ponce trebuie şi ea păstrată într-un loc anume destinat, să se poată usca. În baie, din cauza căldurii şi a umezelii, se pot dezvolta cu uşurinţă fungi (ciuperci) care produc infecţii micotice ale pielii şi ale mucoaselor.
Periuţa de dinţi trebuie clătită sub jet de apă după fiecare utlilizare şi depozitată în spaţiu deschis, pentru uscare. Schimbaţi-o după trei luni.
Cosmeticele au o perioadă de valabilitate curpinsă între 6 şi 24 de luni, iar dacă aceasta s-a şters de pe ambalaj, ghidaţi-vă după starea, culoarea sau mirosul produsului.