Vom plăti 15 euro în plus pentru Sănătate, în fiecare lună!
Se pregătesc schimbări majore în Sănătate! Cine va dori să beneficieze de servicii medicale complexe va trebui să plătească o asigurare de sănătate suplimentară, care va costa de la 15 euro în sus, pe lună.
Autorităţile din Sănătate lucrează intens la o nouă lege a sistemului sanitar, urmând ca, în două-trei săptămâni, proiectul să fie făcut public, iar actul să intre în vigoare în 2012.
Principalele prevederi se referă la introducerea asigurărilor complementare şi a caselor private de sănătate.
Potrivit legii, în continuare, vom fi obligaţi toţi să plătim 5,5% din salariu la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În schimbul acestor bani, vom beneficia de un pachet minim de servicii medicale care va cuprinde: consultaţiile la medicul de familie, cele la specialist (internist, cardiolog, oncolog, urolog, hepatolog), testele de sânge (colesterol, glicemie, trigliceride), ecografiile, radiografiile şi urgenţele medicale.
Pentru celelalte servicii, va trebui să ne facem o asigurare de sănătate complementară.
Aceasta va acoperi: analizele imagistice, de genul computerului tomograf sau rezonanţei magnetice, procedurile de fizioterapie, reţetele cu medicamente moderne şi cele cu produse homeopate.
Asigurarea complementară, care nu va fi obligatorie, ne va costa lunar de la 15 până la câteva sute de euro, în funcţie de pachetul ales.
Astfel, după ce legea va intra în vigoare, fiecare cetăţean care va dori o asigurare complementară va putea alege între cele 11 case private de sănătate, ce se vor afla pe piaţă.
Asiguratul nu va avea voie să schimbe Casa, cu care va semna un contract, timp de un an.
Dacă nu eşti asigurat, beneficiezi doar de serviciile de urgenţă
Cei care nu sunt angajaţi, pensionari sau şomeri şi nu plătesc asigurările de sănătate vor beneficia de servicii medicale doar în caz de urgenţă.
O altă posibilitate ar fi să devii co-asigurat. Adică, să fii preluat pe asigurarea unei rude de gradul I (soţ, soţie, părinţi, copii).
De asemenea, te poţi adresa spitalelor-fundaţie, care se vor înfiinţa o dată cu intrarea în vigoare a noii legi.
Aceste spitale vor fi finanţate de stat, dar vor putea atrage fonduri şi prin sponsorizări.