Zahărul, vinovat de căderea părului
În afară de stres şi de modificările hormonale, dietele şi alimentaţia greşită sunt alţi factori care cauzează căderea părului. Zahărul, spre exemplu, este primul inamic al sănătăţii organismului tău, dar şi a imaginii pielii şi a părului.
- Dulciurile. “Consumul alimentelor ce conţin mult zahăr duce la obezitate, care implică astfel şi numeroase modificări hormonale. Acestea afectează indirect şi sănătatea firului de păr. Se observă astfel că multe femei supraponderale au firul de păr foarte rar”, spune hairstylistul Cristi Pascu, expert în tot ceea ce înseamnă sănătatea părului.
- Peştele şi fructele de mare. Şi consumul exagerat de peşte şi de fructe de mare pun în pericol sănătatea. Anumiţi peşti au o cantitate mai mare de mercur decât de acizi graşi omega-3, iar mercurul în exces afectează grav structura firului de păr. E bine să evitaţi consumul în exces de peşte-spadă, de biban de mare, de carne de rechin sau de fripturile de ton.
- Dietele fulger. Curele drastice de slăbire, în care îţi lipseşti organismul de anumiţi nutrienţi valoroşi, îţi afectează şi părul. Ele pot genera carenţe de aminoacizi, fier, proteine şi zinc, nutrienţi esenţiali pentru sănătatea părului. Responsabile pentru creşterea părului sunt vitamina H, complexul de B-uri şi zincul, iar lipsa lor duce la căderea părului, mai spune Cristi Pascu. Vitamina H se găseşte în carne (la păsările crescute în curte), în produsele lactate (lapte, brânză şi unt), în gălbenuşul de ou, dar şi în stridii, somon, homar, ton, stafide, nuci, ciuperci, fulgi de ovăz sau unt de arahide.
- Stilul de viaţă vegetarian. Proteinele din carne stimulează cheratina, esenţială în dezvoltarea firului de păr, iar în lipsa ei, părul începe să cadă. Prin urmare, persoanele care decid să adopte un regim de viaţă vegetarian trebuie să facă trecerea cu mare grijă şi să suplinească lipsa proteinelor animale printr-un consum de seminţe de chia, quinoa, midgale, polen sau seminţe de dovleac.