Ziua Mondială a contracepţiei. Tot ce trebuie să ştii despre contraceptive

Ultima actualizare:

    foto: Unsplash
foto: Unsplash

În fiecare an, pe 26 septembrie sărbătorim Ziua Mondială a Contracepției. Este un prilej de conştientizare a importanței sănătății şi de a le permite tinerilor de a lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală şi reproductivă.

În acest an, Ziua Mondială a Contracepţiei se desfăşoară sub sloganul „Contracepţia: Dreptul Tău este şi responsabilitatea ta”.

Campania urmărește creșterea gradului de conștientizare privind contracepția, preveniea sarcinilor neintenționate, prevenirea deceselor mamelor și copiilor, planificarea familială, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Beneficiile contracepției

O serie de ONG-uri dar şi instituţii medicale scot în evidenţă importanţa cunoaşterii metodelor contraceptive. Iată câteva dintre beneficiile contracepţiei.

1. Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (prezervativul).

2. Reducerea necesităţii avortului, în special a avortului la risc.

3. Prin prevenirea sarcinii neintenționate, contracepția/PF previne decesele mamei și copiilor.

4. Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile.

Potrivit unui raport al Asociaţiei Salvaţi Copiii, România se află pe primele locuri din Europa din punctul de vedere al fenomenului mamelor minore. Consecinţele acestui trend afectează atât mama, cât și copilul." Fenomenul„copiilor cu copii" –mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale–este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile, potrivit DCMedical.ro.

Metode contraceptive

Pentru cuplurile care nu se simt încă pregătite să aducă pe lume un copil, cheia pentru evitarea unei sarcini nedorite rămâne contracepţia. În prezent, la nivel mondial există 12 metode contraceptive aprobate de catre Asociaţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

Însă chiar dacă există o gamă largă de metode contraceptive, iar informațiile în mediul virtual privind cele mai eficiente metode de contracepție sunt doar la un click distanță, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România este țara cu cea mai ridicată rată de avorturi din Europa: 480 de întreruperi de sarcină la 1000 de nașteri, potrivit sfatulmedicului.ro .

Multe românce nu sunt informate suficient asupra opțiunilor pe care le au când vine vorba de contracepție.  Fiecare metodă contraceptivă vine cu propriile caracteristici, unele având un grad de eficiență mai mare sau mai mic, așa că este important să analizezi cu atenție toate opțiunile, astfel încât să alegi cea mai bună metodă pentru tine.

Cele mai folosite metode contraceptive şi cele mai sigure sunt pilulele şi prezervativele.

1. Ce sunt pilulele contraceptive

Ancepţionalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) sunt denumite şi „pilule”, pilule combinate cu doze mici, contraceptive orale sau CO. Acestea sunt o metodă de contracepție pe termen lung și conțin hormoni meniți să împiedice apariția unei sarcini. Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul, dar unele produse conțin un estrogen numit estradiol.

Anticoncepţionalele orale acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei), dar influențează implantarea uterina și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Așadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar stabil. Un ciclu stabil este definit prin lipsa sângerărilor menstruale când femeia ia pilula şi prezenţa sângerării moderate lunar în zilele de pauză ale anticoncepţionalelor orale, potrivit planificaneprevazutul.ro 

2. Prezervativul

Utilizarea prezervativului este una dintre metodele de prevenire a infecțiilor cu transmirere sexuală, precum și a sarcinilor nedorite. Prezervativul ar trebui să fie prima opțiune pentru persoanele tinere care aleg să fie active sexual. Cu toate că este greșit înțeleasă și adeseori subapreciată, folosirea prezervativului este actualmente singura metodă dovedită a fi eficientă pentru prevenirea simultană a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și a sarcinii, potrivit baylor.ro.

Alte metode sunt steriletul, diafragma şi calota cervicală, contraceptivele injectabile, plasturii, implantul contraceptiv ori metoda calendarului. Medicii spun însă că această din urmă formă de contracepţie nu este eficientă în cazul femeilor cu un ciclu menstrual neregulat.

Citeşte şi: 

Metode de contracepţie. Ce trebuie să aveţi în vedere

Află care sunt cele mai sigure metode de contracepție!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net