Zmeura, un fruct delicios cu beneficii pentru sănătate

Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai delicioase fructe de pădure, zmeura are şi o mulţime de beneficii pentru sănătatea ta, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale şi nutrienţi de preţ. Iată ce poate trata sau preveni consumul de zmeură!

  • Luptă cu cancerul. Zmeura ajută organismul să lupte cu cancerul, fiind unul dintre fructele cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi. De asemenea, zmeura conţine acid elagic, un compus fenolic natural care are proprietăţi anticancerigene.
  • Menţine sănătatea cardiovasculară. Conţinutul ridicat de potasiu al zmeurei ajută la reglarea pulsului, dar şi a tensiunii arteriale. Zmeura este bogată în minerale precum manganul, cuprul şi fierul, care contribuie la formarea celulelor roşii din sânge.
  • Efecte benefice asupra fertilităţii. Vitamina C, dar şi magneziul din zmeură sporesc fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor.
  • Ajută la eliminarea kilogramelor în plus. Bogată în fibre dietetice şi mangan, zmeura încetineşte procesul de digestie şi menţine saţietatea pentru o perioadă îndelungată. Manganul stimulează arderea grăsimilor. Aşadar, dacă ţii cură de slăbire, îţi poţi potoli pofta de dulce cu zmeură.
  • Are proprietăţi antiinflamatoare. Zmeura previne degradarea membranei celulare, având proprietăţi antiinflamatoare. Un studiu făcut recent a dovedit că antioxidanţii din zeama de zmeură sunt responsabili pentru proprietăţile antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal.
  • Fortifică sistemul imunitar. Zmeura e bogată în vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi previne infecţiile. Fenolii şi antocianina sunt compuşii care fortifică sistemul imunitar şi previn îmbătrânirea prematură.
  • Benefice pentru diabetici. Fructoza, cantitatea mare de fibre şi indicele glicemic redus fac din zmeură gustarea ideală pentru pacienţii diabetici întrucât consumul de zmeură nu produce dezechilibre majore ale nivelului de zahăr din sânge.
  • Ameliorează durerile cauzate de artrită. Polifenolii din zmeură protejează cartilajul şi ameliorează durerile din cauza artritei, conform doc.ro. 

Cum să încorporezi zmeura în dieta ta

Zmeura se regăseşte pe piaţă atât proaspătă, cât şi congelată ori sub formă de suc, gemuri sau dulceţuri. Sucul de zmeură se poate prepara foarte uşor acasă şi este şi mai sănătos ca acela din comerţ. 

Pentru a beneficia de efectele zmeurei, ar trebui să consumi 3 porţii pe săptămână. Ideal ar fi să alegi zmeura proaspătă.

Iată cum poţi introduce zmeura în alimentaţia ta: pune zmeură în smoothieuri, prepară suc de zmeură, adaugă zmeură în salată de pui, toacă zmeură şi pune-o în iaurtul pe care îl mănânci pe post de gustare, foloseşte zmeură proaspătă pe post de umplutură la clătite, prepară salată din spanac, nuci, brânză de capră şi zmeură. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net