Zona zoster: informații bine de știut. Care sunt principalele simptome care necesită o vizită la medic
Zona zoster, sau herpesul zoster este o infecție virală cauzată de virusul varicelo-zosterian. Este același virus care provoacă și varicela (cunoscută popular sub denumirea de vărsat de vânt). Într-o fază inițială, acesta declanșează varicela, pentru ca apoi să devină inactiv. Chiar și după vindecare, rămâne un risc ca orice persoană ce a avut vărsat de vânt să fie susceptibilă de a dezvolta la un moment dat și herpes zoster, deoarece virusul rămâne în corp într-o stare latentă, la nivelul nervilor spinali.
Infecția cauzată de reactivarea acestui virus poate apărea pe fondul unui sistem imunitar cu o capacitate mai redusă de protecție. Incidența este mai ridicată și în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Există și alți posibili factori ce pot favoriza apariția zonei zoster: afecțiuni precum cancerul sau HIV, tratamentele precum chimioterapia sau radioterapia, traumatismele, unele medicamente imunosupresoare sau stresul. Migrarea acestuia de-a lungul fibrelor nervului infectat generează erupția cutanată. Virusul care provoacă zona zoster este contagios, astfel că o persoană care are aceasta afecțiune poate să transmită virusul la o persoană care nu este imunizată (prin contact direct cu lichidul din vezicule). Persoana infectată va face însă varicela, nu zona zoster.
Ce se întâmplă în debutul afecțiunii
Boala debutează cu senzații de arsură, furnicături ușoare, mâncărimi sau dureri ce cuprind o suprafață mare a pielii. Zone frecvente sunt pe o parte a toracelui, abdomenului, feței sau membrelor. Pielea devine foarte sensibilă, fiind posibil ca persoana respectivă să nu poată suporta haine sau atingerea zonei în cauză. În plus, se poate ca aceste simptome să fie însoțite și de stări de rău, dureri de cap, febră sau frisoane, în anumite situații.
Este foarte important să faceți o programare la medic cât mai rapid. Doar el poate aprecia dacă simptomele sunt date într-adevăr de zona zoster sau de o altă afecțiune. Medicul va pune un diagnostic în funcție de rezultatele examenului clinic, istoricului medical sau al analizelor de laborator.
Erupția cutanată se poate manifesta după circa cinci zile de la debutul simptomelor generale. Pielea se tumefiază și se înroșește, formându-se vezicule mici, pline cu lichid. Acestea pot prezenta un aspect grupat sau pot lua forma unei benzi, de obicei urmând tractul nervului care a fost infectat. Aceste erupții cutanate se pot vindeca într-un interval de aproximativ patru săptămâni. Mai întâi, veziculele respective formează cruste, după care dispar. Este important că acestea să nu fie sparte, pentru a nu lăsa cicatrice.
Ce complicații pot apărea
Durerea prelungită (denumită nevralgie postherpetică) și sensibilitatea foarte mare la atingere a zonei respective sunt cele mai frecvente complicații. În general, unul din zece pacienți cu zona zoster dezvoltă nevralgie postherpetică. Riscul de dezvoltare a complicațiilor se poate reduce semnificativ dacă tratamentul se începe cât mai rapid posibil. Acesta poate scurta și durata afecțiunii. Tratamentul este prescris de medic, în funcție de specificul pacientului și evoluția afecțiunii și poate include medicamente antivirale și analgezice, pentru calmarea durerii și reducerea disconfortului, antihistaminice, anticonvulsive sau antidepresive.
La rândul lor, pacienții pot lua o serie de măsuri care să le amelioreze starea și să reducă riscul de infecție. Pe lângă respectarea cu strictețe a indicațiilor și tratamentului dat de medic, zona în care au apărut veziculele trebuie menținută curată și uscată, iar hainele pot fi unele largi, care să nu se frece de piele sau să o strângă prea tare. În ceea ce privește regimul alimentar, acesta va fi recomandat tot de medic, în general fiind vorba de o alimentație echilibrată și variată, care să includă fructe și legume. Printre alimentele recomandate se numără: morcovii, ardeii grași roșii, salata, dovlecii, spanacul, andivele sau pătrunjelul. Există și anumite fructe benefice, precum caisele, grapefruitul, pepenele roșu sau cireșele.
Prevenirea apariției zonei zoster se poate face cu ajutorul unui vaccin. Acesta poate reduce la jumătate riscul de apariție a afecțiunii sau poate scădea riscul apariției unor complicații precum nevralgia postherpetică. Printre măsurile de igienă care pot ajuta la răspândirea virusului varicelo-zosterian se numără spălarea regulată cu apă și săpun, izolarea pacienților față de persoanele apropiate care nu au avut varicelă sau care ar putea avea un sistem imunitar slăbit și evitarea contactului cu femeile însărcinate.