Scandal internaţional: soldaţi polonezi aruncă în aer un sat afgan, pentru a se distra - VIDEO

Ultima actualizare:

"Ce frumuseţe!", comentează unul dintre soldaţi în momentul în care prima locuinţă părăsită e aruncată în aer, se poate auzi în această înregistrarea video, realizată de soldaţi polonezi, în timpul unei misiuni, în perioada octombrie 2009-aprilie 2010.

"Au făcut acest lucru pentru a se distra", a declarat, pentru cotidianul Rzeczpospolita, un ofiţer care a servit, în perioada în care a avut loc acest incident, în Afganistan. El a declarat că în zonă existau mai multe case pustii.

Generalul Janusz Bronowicz, comandantul unităţilor de Infanterie Mecanizată prezente la vremea respectivă în Afganistan, nu a fost informat în legătură cu distrugerea locuinţelor civile.

El a fost informat despre aruncarea în aer a unei pivniţe, în care au fost găsite materiale explozibile. "Dacă acest lucru e adevărat, e o infracţiune, de nepermis", a declarat generalul pentru publicaţia ploneză.

Distrugerea clădirilor civile e împotriva prevederilor Convenţiei de la Geneva, care stau la "baza dreptului internaţional, indiferent dacă imobilul (respectiv) valoarează milioane de dolari sau este doar o cocioabă", a declarat doctor Elzbieta Mikos-Skuza, vicepreşedintă a Crucii Roşii poloneze şi expert umanitar.

"Asemenea obiecte pot fi aruncate în aer doar în circumstanţe speciale, în cadrul unor exerciţii de antrenament sau cu acordul explicit al autorităţilor locale, spre exemplu", a declarat generalul Waldemar Skrzypczak, fostul comandant al forţelor armate poloneze.

Armata poloneză investighează, totodată, mijloacele utilizate pentru aruncarea în aer a satului. Înregistrarea arată că muniţia utilizată era de calibru mare şi că a fost lansată de la bordul unui vehicul blindat de transport, de tip Rosomak.

"Muniţia pentru (blindatele de tip) Rosomak este foarte scumpă. Nu-mi vine să cred că ne-am permis aşa ceva", a declarat Skrzypczak. Un asemenea proiectil costă între 600 şi 1.400 de zloţi polonezi (150-350 de euro).

Până în prezent, au fost acuzaţi trei soldaţi, dar şi un ofiţer. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare. Înregistrarea video este utilizată ca dovadă în cadrul procesului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net