Se pot exprima în cuvinte gândurile unei persoane paralizate
Câţiva medici au dovedit că este posibilă traducerea în cuvinte a undelor cerebrale, prin utilizarea unei reţele de electrozi plasate direct pe creier. Această descoperire ar putea ajuta persoanele paralizate să-şi exprime gândurile.
Chiar dacă până în prezent metoda a fost testată pe o singură persoană, cu o rată de succes de 50 la sută, le-a oferit o speranţă celor care pot comunica doar prin clipire sau prin mişcarea degetelor.
Bioinginerul Bradley Greger de la Universitatea din Utah, autorul principal al studiului, a spus că această tehnică se bazează pe o tehnologie simplă, care a fost folosit pe oameni de ani de zile. De pe urma acestei tehnologii vor beneficia persoanele care au rămas paralizate în urma unui accident vascular cerebral sau persoanele care sunt conştiente de ce se petrece în jur, dar nu îşi pot exprima gândurile, informează TopNews.
Bradley Greger a declarat, de asemenea, că odată ce va fi realizat un design potrivit pentru această tehnologie, va fi posibilă decodarea mai multor cuvinte. Cercetătorii au încercat tot posibilul, găsind metode prin care pacienţii să poată muta cursorul calculatorului sau prin intermediul unui braţ artificial folosind electrozi implantaţi în creier, dar sunt speriaţi de implantarea electrozilor în centrele de vorbire, din cauza daunelor ireparabile cauzate de aceştia.
Cu toate acestea, mulţi cercetători au încercat să descifreze gândurile prin plasarea electrozilor pe scalp, dar aceştia erau plasaţi la o distanţă prea mare de activitatea electrică. Ulterior, Greger şi echipa sa au folosit reţele de microelectrozi, care sunt plasate în contact cu creierul în loc de implant. În timpul studiului lor, au folosit două matrice, fiecare cu 16 microelectrozi, pe care le-au amplasat direct pe creierul unui pacient voluntar cu epilepsie, pentru a măsura semnale electrice specifice care declanşează crize.
Zece cuvinte precum "da", "nu", "foame" sau "sete" au fost testate. În timp ce cercetătorii măsurau undele cerebrale, pacienţii rosteau fiecare cuvânt de 31 - 96 ori.
Dintre toate cele 10 cuvinte testate, rata de precizie este de 90 la suta în identificarea a două cuvinte ("da" şi "nu"), iar pentru celelalte cuvinte rata de precizie este de 48 la sută.
Gregor speră că va reuşi să dezvolte o tehnologie care să citească fiecare gând al pacientului, iar acum echipa sa lucrează cu reţele de câte 121 de senzori de a îmbunătăţi precizia.