Şi-au dat examenul la platane
40 de DJ din Satu Mare, Carei, Oraşu Nou, Căpleni, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Cehu Silvaniei, judeţul Sălaj, au absolvit, ieri, cursurile primei şcoli de DJ din Transilvania. Şcoala a fost înfiinţată la începutul lunii aprilie la Satu Mare. Aceştia au susţinut examenul teoretic şi cel practic la Şcoala de Arte şi în clubul „Bora, Bora“. După trei luni de cursuri intensive, cei 40 de DJ au trecut ieri cu brio examenele de absolvire, majoritatea obţinând note de zece pe linie.
Cea mai frumoasă DJ-iţă din Ardeal a primit 10 cu steluţă
Sălăjeanca Anamaria Kiss, de 20 de ani, din Cehu Silvaniei, care a fost şi singura DJ-iţă din Ardeal, a absolvit examenele cu nota 10 cu steluţă şi a făcut un adevărat show la mixer. Studenta la Psiho-Pedagogie mixează de patru luni şi susţine că perioada de şcolarizare a ajutat-o să se perfecţioneze atât în legislaţia privind drepturile de autor, cât şi la platane. „La început, mixam singură de 6-7 ori pe săptămână. Am pornit de la zero. La curs am învăţat să mixez la player şi la soft, dar mai am multe de învăţat. E mult mai greu decât crede lumea. Am emoţii foarte mari când sunt la mixer“, a declarat tânăra.
Chiar dacă unii colegi de breaslă o îndeamnă să mixeze dezbrăcată, Anamaria refuză să creadă că dacă va face acest lucru va avea mai mult succes. „Poţi să dai calitate şi fără să te dezbraci. Provin dintr-un orăşel mic, unde oamenii sunt simpli şi frumoşi, iar eu vreau să rămân aşa“, a mai precizat DJ-iţa Lana.
Vasile Tarţa a învăţat la 57 de aniŞi cel mai vârstnic DJ din Ardeal, băimăreanul Vasile Tarţa, în vârstă de 57 de ani, s-a şcolit la Satu Mare. Acesta nu a lipsit nici o dată de la cursuri, iar la examenele de ieri a obţinut media 9. „Sunt DJ din anul 1979, chiar din noaptea nunţii mele. Jumătate din muzica avută la nunta mea eu am organizat-o. Aşa simt eu că trăiesc. Mă bucur că am participat la aceste cursuri, unde am învăţat de la adevăraţi profesionişti“, a declarat DJ-ul. Organizatorii s-au declarat mulţumiţi de prestaţia elevilor lor. „S-au prezentat exemplar. Ne-au spus că acest curs le-a fost benefic. Nu e de neglijat nici faptul că s-au legat prietenii şi, cred eu, viitoare colaborări între ei“, a declarat Marius Iftimovici, unul dintre cei care i-a şcolit pe cei 40 de absolvenţi.
Şcoala de DJ de la Satu Mare a fost înfiinţată la iniţiativa inspectorului zonal din cadrul Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, Dacian Codreanu. Taxa de şcolarizare pentru fiecare participant a fost de 750 de lei. Cursul este acreditat de Ministerul Culturii iar diplomele obţinute sunt recunoscute şi în străinătate.
Cifre : 750 lei a fost taxa de şcolarizare