Stare de urgenţă în oraşul american unde un adolescent de culoare a fost ucis de un poliţist

Ultima actualizare:

    Protestele continuă în Ferguson, după ce un adolescent a fost ucis săptămâna trecutăFoto: Getty
Protestele continuă în Ferguson, după ce un adolescent a fost ucis săptămâna trecutăFoto: Getty

Guvernatorul statului Missouri (centrul Statelor Unite), Jay Nixon, a anunţat sâmbătă instaurarea stării de urgenţă şi asediu, de la ora locală 05.00 (13.00, ora României), într-un cartier din Saint Louis, Ferguson, teatrul unor revolte după ce un tânăr de culoare a fost ucis de către un poliţist.

"Nu am instaurat stare de urgenţă şi asediu pentru a-i determina pe oamenii din Ferguson, din această parte sau din altele să tacă, ci pentru a-i opri pe cei care îneacă vocea poporului prin acţiunile lor", a declarat guvernatorul statului Missouri, într-o conferinţă de presă.

Michael Brown, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat mortal de un poliţist în timp ce mergea pe stradă, sâmbătă seara. Adolescentul nu avea nicio armă asupra lui. Deşi poliţia locală a declarat că Brown l-a agresat pe poliţist, prietenul băiatului susţine că nu s-a întâmplat aşa ceva. Autopsia a arătat că Brown avea mai multe răni de glonţ. În plus, prietenul lui susţine că oamenii legii nici nu au vrut să îl interogheze, iar cadavrul lui Brown a fost lăsat timp de patru ore în stradă. 

Crima i-a determinat pe oameni să iasă în stradă pentru a cere dreptate. În ciuda faptului că localnicii au încercat să protesteze paşnic, ei au fost atacaţi de poliţie cu gloanţe de cauciuc şi lemn şi gaze lacrimogene. Iniţial, poliţia a reuşit să oprească presa să publice detalii, iar marile ziare au prezentat evenimentul abia după câteva zile.

Un poliţist a spus chiar că "Ferguson e o zonă de război" şi că reporterii nu au ce căuta: miercuri, doi jurnalişti au fost arestaţi fără motiv. În timpul unor alte proteste, reporterii au fost atacaţi şi ei de poliţişti cu gaz lacrimogen chiar în timp ce încercau să filmeze scenele. 

Protestele au continuat în suurbiile oraşului St Louis, iar vineri noapte circa 200 de protestatari au avut ciocniri cu poliţia, în ciuda faptului că mulţi dintre ei umblă cu mâinile ridicate, pentru a arăta că nu au arme şi nu vor să rănească pe nimeni, oamenii legii au continuat să folosească forţa.

image
image
image
image
image
image
tuica alcool 9876543 40537800 jpeg
10 pagei masca par 19iulie jpeg
Pastile (sursa foto pixabay.com)
Varenna, Italia: vedere asupra Lacul Como FOTO Shutterstock
donald trump Getty Images
Zahăr vs îndulcitori artificiali FOTO Shutterstock