Studenţii basarabeni din Galaţi au protestat faţă de dublarea taxei consulare
Circa 30 de studenţi basarabeni care învaţă la Galaţi s-au adunat, joi după-amiază, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos”, în semn de protest faţă de dublarea taxei consulare de la 60 la 120 de euro. Taxa este percepută de autorităţile române, pentru eliberarea permisului de şedere în ţara noastră, valabil un an.
Dublarea taxei consulare nu este singura nemulţumire a studenţilor originari din Republica Moldova. Ei susţin că legea care reglementează perceperea acestei taxe este neclară în privinţa categoriilor de plătitori. Astfel, sunt scutiţi de la plata taxei consulare studenţii străini care învaţă la buget şi încasează şi bursă de merit. În schimb, colegii lor de la buget care nu iau bursă sunt nevoiţi să achite obligaţia consulară pentru a putea studia în România. Tinerii basarabeni le cer autorităţilor române să îi scutească şi pe aceştia din urmă de la plata taxei consulare. "Studenţilor care sunt la 'fără taxă-fără bursă' li se plătesc toate taxele de şcolarizare de către statul român şi am dori să le fie plătită şi această taxă consulară de 120 de euro. În această situaţie, la Galaţi sunt circa 60 de studenţi", a declarat, joi, vicepreşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, Roman Mercuşev.
Potrivit lui Mercuşev, situaţia nu este nouă. În anii anteriori, numărul studenţilor de pe locurile bugetate care nu încasau bursă şi erau, deci, obligaţi la plata taxei consulare era mai mic, iar ei nu apelau la sprijinul organizaţiilor studenţeşti. Anul acesta, însă, statul român a mai oferit 1.000 de locuri bugetate, fără bursă, în toate centrele universitare din România, aşa că problema achitării taxei consulare s-a generalizat. Roman Mercuşev a declarat că organizaţiile studenţilor basarabeni vor depune, în curând, memorii la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Educaţiei, cărora le vor solicita în mod expres să îi scutească de la plata acestei obligaţii şi pe tinerii care ocupă un loc bugetat de statul român, dar care nu încasează bursă de merit.
În prezent, taxa consulară mai este achitată şi de studenţii basarabeni care îşi plătesc singuri şcolarizarea. "Pentru ei nu vom cere facilitatea scutirii de la plata taxei consulare deorece, atunci când s-au hotărât să studieze în România, ei şi-au făcut un buget în care cu siguranţă au luat în calcul şi taxa consulară", a explicat Roman Mercuşev.