Sute de kilograme de petarde și artificii ilegale, confiscate în Ilfov

Ultima actualizare:

Poliția desfășoară, la nivel național, o acțiune de amploare pentru prinderea celor care folosesc ori comercializează articole pirotehnice ilegale. Tone de artificii și petarde au fost confiscate până în prezent. Cea mai recentă captură a fost realizată în județul Ilfov

Un bărbat ținea sute de kilograme de petarde într-un apartament debloc FOTO: Poliția Română
Un bărbat ținea sute de kilograme de petarde într-un apartament debloc FOTO: Poliția Română

Apartament plin cu petarde în Popești Leordeni

Anchetatorii au descins joi dimineață (16 decembrie) la două adrese din orașul Popești Leordeni, după ce au strâns informații despre vânzarea ilegală a petardelor și artificiilor cître publicul larg. 

La percheziții, polițiștii de la economic au descoperit și confiscat 550 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3 și F4, într-un apartament de bloc. Cel care le deținea este acum cercetat penal și riscă închisoarea.

Petarde și artificii vândute pe internet

De asemenea, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat o percheziție domiciliară, în comuna Chiajna, într-un dosar de urmărire penală, în care se efectuează cercetări pentru comercializarea fără drept de articole pirotehnice, destinate a fi utilizate de pirotehniști.

De aici au fost confiscate aproximativ 100 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3 și F4, pe care, un bărbat, din Chiajna, ar fi urmat să le comercializeze pe o rețea de socializare.

Ce riști dacă dai cu petarde

Legislația din România prevede închisoare pentru folosirea fără drept a obiectelor pirotehnice. Astfel, potrivit Legii 126/27 decembrie 1995 republicată, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

De asemenea, nerespectarea regulilor privind folosirea materialelor pirotehnice se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Cum se clasifică materialele explozibile

Sunt trei categorii mari de materiale pirotehnice, potrivit HG 95 din 2 februarie 2011:

1. Articole pirotehnice de divertisment

a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;

b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;

c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

2. Articole pirotehnice de scenă

a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;

b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

3. Alte articole pirotehnice

a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

 Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Iar articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net