Tătăruşanu, «lansatorul de rachete»
Golurile lui Bogdan Stancu, fotbalist care a adus o nouă victorie pentru echipa din Ghencea contra trupei olandeze, au făcut ca un alt jucător aflat într-o formă extraordinară să treacă în plan secund.
Ciprian Tătăruşanu şi-a salvat in extremis colegii şi în partida de joi, contra Utrecht.
Intervenţiile sale din postură de unu la unu în faţa lui Mertens sau Van Wolfswinkel şi paradele la şuturile de la distanţă ale batavilor au contribuit decisiv la prima victorie a Stelei după patru ani în grupele competiţiilor europene.
Ciprian Tătăruşanu, portar Steaua:
"Nu sunt erou, doar încerc să-mi ajut echipa. Momentan, nu mă gândesc la un transfer în străinătate. Cine să mă ia pe mine din moment ce n-am câştigat niciun trofeu cu Steaua?!"
Pe lângă baloanele scoase din bocancul adversarilor, "Tătă" s-a mai remarcat printr-o calitate pe care tot mai puţini portari o au în România.
Goalkeeper-ul de 24 de ani şi-a pus coechipierii aproape de fiecare dată pe contraatacuri periculoase prin degajările sale puternice, rapide şi precise.
"Cipri nu dă în minge niciodată la nimereală. Se uită să caute un om liber, apoi trimite cu piciorul direct la el. Are o tehnică de lovire a balonului excelentă. De altfel, el a început fotbalul ca atacant, pentru că «ştia cu varza»", ne-a povestit primul lui antrenor, Marian Rusen.
Preşedintele lui Juventus ne-a explicat şi care este secretul degajărilor portarului stelist.
"Tătăruşanu loveşte mingea din voleu, când o are în braţe. Nu o aruncă, aşa cum fac majoritatea portarilor, ci şi-o potriveşte pentru a o lovi cât mai puternic şi mai precis. Ce mai, e ca un lansator de rachete. Păi, pe vremea când era la noi, stătea şi câte trei patru ore pentru a-şi dezvolta această abilitate. Dădea în minge şi în picioarele goale", a mai spus preşedintele lui Juventus Colentina.
Până să ajungă la Bistriţa, Ciprian Tătăruşanu a trecut printr-un moment de cumpănă, fiind la un pas să renunţe la sport.
"Ciprian nu cade niciodată psihic. Are un caracter foarte puternic. Dacă pică bomba de la Hiroshima lângă el, se uită la ea, şi o dă calm, cu piciorul, la o parte. Totuşi, a avut şi el un moment greu. Faptul că nu reuşea să ajungă mai sus l-a afectat şi l-a blazat. În 2007, Eram într-un cantonament de iarnă la Vatra Dornei. A venit şi mi-a spus că el s-a plictisit şi că se lasă. L-am luat de mână, l-am suit în maşină şi am condus timp de patru ore pe un viscol infernal, de era să ne şi răsturnăm cu maşina în prăpastie, până la Bistriţa, unde ne-am «înfiinţat» la uşa lui Jean Pădureanu, care l-a oprit la Gloria", a conchis Marian Rusen.
Helmuth Duckadam, preşedinte Steaua:
"Tătăruşanu este foarte talentat, dacă îşi va pune la punct ieşirile pe centrări va deveni mare. Încă două sau trei meciuri ca cel cu Utrect şi cred că poate să fie titularul naţionalei"