Facebook te anuntă daca ţi-au murit prietenii!

image
Aplicaţia "Safety Check" te anunţă dacă prietenii tăi sunt în regulă după o catastrofă

După cutremurul din Nepal de sâmbătă, utilizatorii reţelei de socializare Facebook au început să primească notificări care îi anunţau că prietenii lor din zonă sunt în siguranţă sau nu.

La câteva ore de la prima notificare, misterul a fost rezolvat, conform theatlantic.com. Mark Zuckerberg a anunţat, pe pagina lui de Facebook, că notificările veneau de la o aplicaţie numită “Safety Check”, lansată toamna trecută şi activată sâmbătă.

image
Aplicaţia

“În această dimineaţă am activat Safety Check pentru persoanele afectate de cutremurul din Nepal. E o modalitate simplă de a-ţi anunţa prietenii că eşti ok. Dacă te afli într-una dintre zonele afectate de seism, vei fi întrebat de aplicaţie dacă eşti în regulă şi dacă vrei să ştii ce fac prietenii  tăi.

Când au loc astfel de dezastre, oamenii trebuie să ştie dacă cei dragi sunt în regulă”, a scris Zuckerberg.

Ideea pentru Safety Check a apărut în 2011, după tsunami-ul din Japonia. “În timpul acelei crize, oamenii s-au folosit de tehnologie pentru a fi în permanent legătură cu cei dragi”, au declarat cei de la Facebook.

Totuşi, aplicaţia are unele probleme. În Nepal, una dintre cele mai sărace ţări din Asia, există puţine smartphone-uri, iar şase din şapte oameni nu sunt pe o reţea de socializare. Electricitatea din ţară are probleme zi de zi şi în capital Kathmandu au exista pene de curent multe ore după cutremur.

Cutremur în Nepal: peste 2.000 de morţi

Seismul de sâmbătă din Nepal, de 7.9 grade pe scara Ritcher, a fost cel mai mare din ultimii 81 de ani. Peste 2000 de oameni au murit, iar 5000 au fost răniţi. Cutremurul a avut numeroase replici, una chiar duminică dimineaţa, de 6,7, cea mai mare dintre ele.

Seismul a provocat şi avalanşe pe Muntele Everest, iar 20 alpinişti şi-au pierdut viaţa. Printre ei şi unul dintre directorii Google, Dan Fredinburg, în vârstă de 33 de ani. El se afla alături de trei colegi într-o expediţie, pentru a face poze pentru Google Maps.

Cutremur în Nepal: Alpinistul român Alex Găvan, prins în avalanşă

Trei români se aflau şi ei pe munte. Alex Găvan a publicat un mesaj emoţionant pe pagina lui de Facebook, în care anunţa pe toată lumea că este în regulă. 

“Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima ora, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsa de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii”, a transmis alpinistul prin intermediul reţelelor de socializare. Dumică el a revenit cu un nou mesaj. El a anunţat pe Twittercă primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul. 

Alpinistul a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui.

cub florin zamfirescu png
Adriana și Eliza Iliescu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
cub anca androne png
Rica Raducanu, Facebook jpg
cub bromania png
Robbie Williams Spice Girls
image png
Pietoni accidentați pe o zebră de pe DN7 în Tălmaciu Sibiu de un șofer fugar Foto Daciana Stoica
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg