FOTO Robotul s-a angajat vânzător de îngheţată
Într-o lume dominată numai de roboţi, ce vor mai munci oamenii? Asiaticii sunt deja obişnuiţi cu prezenţa lor. Maşinăriile inteligente le umplu sticlele de suc sau le servesc mâncarea.
Roboţii nu se plâng de nimic şi muncesc fără să fie plătiţi. În ţări precum Japonia, China sau Germania, maşinăriile inteligente au ocupat slujbele pe care unii le consideră neprofitabile. Preocupaţi de traiul alert, oamenii care se aşază la rând pentru o îngheţată sau o cafea nu observă că sunt serviţi de un robot.
Maşinăriile «muncesc» gratis
De exemplu, într-un centru comercial din China, Wen, o maşinărie, este obişnuită să împartă zâmbete copiilor care vin să-i ceară un cornet cu vanilie. Robotul Carl este barmanul perfect într-un orăşel din Germania. Ba chiar îşi întrece mulţi colegi, în carne şi oase, la îndemânarea cu care face amestecurile de cocktailuri şi la eleganţa cu care serveşte clienţii barului. Într-un restaurant din provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei, roboţii de un metru înălţime fac ture între bucătărie şi mese, pot prezenta meniul restaurantului şi chiar iau comenzi. În plus, nici unul nu aşteaptă bacşiş! Brutus este un robot care a învăţat multe secrete din bucătăria chineză. Preparatele lui culinare fac deliciul locuitorilor dint-un orăşel taiwanez. Japonezii, în special bancherii, se simt mai liniştiţi de când Pepper le aduce cafeaua la birou, iar Nao îi ajută în relaţiile cu publicul. Sănătatea nu ţi-o poate înapoia nimeni, însă când te îngrijeşte robotul-asistentă medicală, ţi-e mai dragă lumea în spital.
Click! spune
Robotul Wen
- greutate: 200 kg;
- autonomie: 12 ore;
- dotări: recunoaştere voce, 10 articulaţii motorizare, vorbeşte 3 limbi;
- funcţionalitate: preia comenzi, pune îngheţata în cornet, serveşte clienţii.