Sfaturi pentru cei afla╚Ťi la ├«nceput de drum ├«n IT: ce se caut─â ╚Öi ce e bine de ╚Ötiut

19 noiembrie 2021
image
În IT este cerere mare de programatori.Foto: Shutterstock

O carier─â solid─â se construie╚Öte ├«n timp ╚Öi e important s─â nu fie s─âri╚Ťi pa╚Öi esen╚Ťiali, care mai t├órziu ar putea afecta parcursul. Pe l├óng─â ceea ce se ├«nva╚Ť─â ├«n facultate, e important s─â se ├«ncerce c─âp─âtarea experien╚Ťei prin proiecte personale ÔÇô astfel, oamenii au ocazia s─â experimenteze mai mult, s─â lucreze cu mai multe tehnologii, ÔÇ×s─â se loveasc─âÔÇŁ de probleme cu care se vor confrunta, ulterior, ├«n mod constant.

ÔÇ×├Änc─â din timpul facult─â╚Ťii, studen╚Ťii pot c─âuta programe de internship sau roluri de JuniorDevelopers ├«n cadrul companiilor. ├Än felul acesta, se vor familiariza cu ceea ce ├«nseamn─â mediul de lucru ├«ntr-o companie, cu noile tehnologii ╚Öi cu modul de lucru ├«n cadrul unei aplica╚Ťii. Astfel, ├«nva╚Ť─â lucruri practice ╚Öi au ocazia s─â-╚Öi testeze abilit─â╚Ťile. Ajut─â faptul c─â, ├«n acest proces, de multe ori au un mentor, care ├«i ├«ndrum─â ╚Öi ├«i ajut─â s─â creasc─âÔÇŁ, poveste╚ÖteKarina T─âtui, HR Manager al companiei EXE Software.

Pe l├óng─â ÔÇ×tatonarea terenuluiÔÇŁ ├«nc─â din timpul facult─â╚Ťii, e util ca un t├ón─âr om pasionat de IT s─â experimenteze mai multe limbaje de programare, ca apoi s─â-l g─âseasc─â pe acela preferat ╚Öi s─â se specializeze pe  o anumit─â tehnologie. ├Än paralel, perfec╚Ťionrea limbii engleze este, de asemenea, foarte important─â, c─âci multe dintre limbajele de programare sunt scrise ╚Öi proiectate pentru a fi folosite astfel. De altfel, de cele mai multe ori, documenta╚Ťia ╚Öi conversa╚Ťia cu ceilal╚Ťi developeri sau clien╚Ťi se vor desf─â╚Öura tot ├«n englez─â. 

Cum ar trebui să fie tinerii din domeniul IT, în viziunea companiilor

Flexibili, deschi╚Öi la modalit─â╚Ťi noi de comunicare ╚Öi cu o capacitate de ├«nv─â╚Ťare continu─â, pentru c─â mediul IT este unul dinamic, tehnologiile se schimb─â ╚Öi evolueaz─â de la o zi la alta. Este important s─â experimenteze c├ót mai mult ╚Öi s─â se implice ├«n c├ót mai multe proiecte, ├«nainte s─â se specializeze pe o anumit─â tehnologie. Creativitatea, implicarea ╚Öi perseveren╚Ťa sunt calit─â╚Ťi la fel de importante.

Bine de ╚Ötiut este c─â exist─â platforme online, unde se pot g─âsi cursuri, iar la final pot pune ├«n practic─â ceea ce ├«nva╚Ť─â, ├«n cadrul unor proiecte de test, personale. Un astfel de exemplu este Pluralsight, o platform─â care ofer─â o mare varietate de cursuri video. 

ÔÇ×La EXE Software, ├«n acest moment, avem disponibile roluri entry level, ├«n cadrul echipelor de Web ╚Öi Mobile Development, unde sunt importante cuno╚Ötin╚Ťele pe partea de POO(programarea orientat─â obiect), la care se adaug─â cele elementare de HTML, CSS, JavaScript, C# ╚Öi baze de date, SQL Server. De asemenea, c─âut─âm colegi la ├«nceput de drum, care s─â se al─âture echipelor de Business Intelligence, utiliz├ónd tehnologia Cognos TM1 , dar ╚Öi ├«n cadrul echipelor de BI, care utilizeaz─â tehnologia MicrosftÔÇŁ, puncteaz─â reprezentantul companiei.

Ce limbaje de programare se caut─â

ÔÇ×Chiar fac─â, ├«n func╚Ťie de job, limbajele de programare sunt diferite ╚Öi folosesc coduri diferite, acestea se bazeaz─â pe acelea╚Öi concepte fundamentale. Spre exemplu, ├«n cadrul EXE, pentru un rol de Web Developer - .NET, care este un rol de full stack developer, unde este nevoie de cuno╚Ötin╚Ťe at├ót de front end, c├ót ╚Öi de back end, sunt importante cuno╚Ötin╚Ťele pe partea de POO, la care se adaug─â cuno╚Ötin╚Ťe elementare de HTML, CSS, Java Script, C# ╚Öi baze de date, SQL Server.

Avem ╚Öi programatori web de front end, care se ocup─â de implementarea designului ├«n cadrul unei aplica╚Ťii - aici e important ca tinerii s─â se familiarizeze cu tehnologii precum HTML, CSS ╚Öi JavaScript. De asemenea, avem roluri deschise de programare pentru aplica╚Ťii de mobil - Xamarin Forms ╚Öi, pentru cineva aflat la ├«nceput de drum ├«n acest domeniu, este important s─â aib─â cuno╚Ötin╚Ťe solide pe partea de POO ╚Öi c├óteva cuno╚Ötin╚Ťe elementare de C# ╚Öibaze de date, SQL ServerÔÇŁ, detaliaz─â Karina T─âtui.

Reconversia profesională, des întâlnită în IT

ÔÇ×├Än domeniul acesta este o cerere uria╚Ö─â de programatori, fiind un deficit mare de oameni ├«n pia╚Ťa muncii. ├Än momentul de fa╚Ť─â, nevoia de speciali╚Öti noi pe an, care s─â intre ├«n pia╚Ťa IT, este mai mare fa╚Ť─â de num─ârul absolven╚Ťilor de universit─â╚Ťi tehnice ╚Öi facult─â╚Ťi de informatic─â. Astfel, consider─âm c─â reconversiile profesionale sunt binevenite. Mai importante dec├ót absolvirea unei facult─â╚Ťi ├«n domeniu sunt cuno╚Ötin╚Ťele dob├óndite, abilit─â╚Ťile tehnice ╚Öi dorin╚Ťa de ├«nv─â╚Ťare. Spre exemplu, avem printre noi colegi care au trecut cu succes de la domeniul economic la ITÔÇŁ, conchide Karina T─âtui.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
retete cartofi png
Foto mare Tom Cruise  GettyImages 1395809219 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg
evaluare nationala 7570751 mediafax foto alexandru dobre jpeg
NDQwJmhhc2g9YWQ4ZDRjM2Q1ODFiMjNhMjBjMGM5YWQ0ZTgwNjc4MDg= thumb jpg