Uite cât te costă să dai un telefon în străinătate!

Ultima actualizare:

Veste bună pentru cei care vorbesc la telefon cu rudele din străinătate sau care sună dintr-un stat al Uniunii Europene în alt stat membru. Persoanele care au ales tarifele de bază pentru roaming (Eurotarifele) vor suporta aceleaşi costuri ca şi în România. Însă operatorii vor putea adăuga o taxă suplimentară. Iată tot ce trebuie să ştii!

La 30 aprilie intră în vigoare ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene (la 15 iunie 2017).

Taxarea serviciilor de roaming

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate seviciile în roaming, fie doar pentru unele dintre ele, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată de operator nu trebuie să fie mai mare de:

  • 0,19 euro/minut fără TVA pentru apelurile efectuate;
  • 0,06 euro fără TVA pentru trimiterea unui SMS;
  • 0,20 euro/MB fără TVA pentru traficul de date.

Cum se aplică tarifele suplimentare

Să luăm exemplul unui utilizator român care beneficiază în ţară de un abonament ce include 200 de minute în reţea + 100 de minute naţionale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil. După consumarea acestora el va plăti 0,16 euro/minut (fără TVA), în reţea sau în afara reţelei, 0,05 euro/SMS (fără TVA), în reţea sau în afara reţelei, 0,16 euro/MB (la internetul mobil).Dacă efectuează un apel de 10 minute în reţea, atunci când se află în roaming într-un alt stat membru UE, va fi taxat în baza planului tarifar standard (Eurotarif) şi cu aplicarea de către operator a suprataxei maxime admise astfel:Dacă nu a consumat deja cele 200 de minute disponibile în reţea – cele 10 minute se pot scădea din acestea, iar utilizatorul plăteşte doar o suprataxă de 0,05 euro/minut. Pentru 10 minute el va plăti 0,50 euro (fără TVA).Dacă a consumat deja cele 200 de minute disponibile în reţea, cele 10 minute se vor tarifa cu tariful naţional de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA). Aşadar, utilizatorul plăteşte cel mai mult 0,19 euro/minut, iar pentru 10 minute de convorbire va scoate din buzunar în total 1,90 euro (fără TVA).În mod similar se taxează atât apelurile către un utilizator al unui alt operator din România (apel în afara reţelei), cât şi SMS-urile către aceleaşi categorii de utilizatori, precum şi serviciile de acces la internet.Dacă utilizatorul efectuează un apel de 10 minute local în ţara vizitată sau către un alt stat UE acesta va fi tarifat astfel:Tariful naţional în afara reţelei de 0,16 euro/minute (fără TVA) + suprataxă de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA). Aşadar, utilizatorul plăteşte 0,19 euro/minut. Pentru 10 minute de convorbire el va plăti 1,90 euro (fără TVA).Dacă primeşte un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului, acesta va fi tarifat cu o suprataxă de 0,0114 euro/minut fără TVA, adică va plăti pentru 10 minute 0,114 euro fără TVA.

Tarife speciale de roaming în perioada vacanţelor

Operatorii pot pune la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă. De aceea, este recomandat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor de comunicare. Atenţie! Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru ţările pe care le vor vizita, deoarece preţurile pot fi mult mai mari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
salman si iulia la nunta gif
image
image
image
image
image
image
Afine FOTO Shutterstock
tilos jpg
Înghețată  Foto Pixabay jpg
Gouming Martens foto unilad jpg
Asprete, pentru prima dată fotografiat noaptea 01 Foto Alex Găvan jpg
Navă Evangelia Costinesti în 2020 FOTO Shutterstock
fetita sua jpeg
De ce sa nu mananci paine de la inceputul mesei  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net