Windows 10: 6 lucruri plăcute și folositoare VIDEO

Ultima actualizare:

    Așa arată ecranul de Start pentru Windows 10. E destul de simplu și de curat, cu aplicațiile principale la îndemână.Foto: Microsoft
Așa arată ecranul de Start pentru Windows 10. E destul de simplu și de curat, cu aplicațiile principale la îndemână.Foto: Microsoft

Windows 10 este noul sistem de operare de la Microsoft și a fost lansat în data de 29 iulie 2015. Este cea mai serioasă tentativă de unificare a sistemelor de operare care funcționează pe computere, tablete și telefoane inteligente și, spun specialiștii, cea mai reușită dintre ele. În comparație, Windows 8, care a avut aceleași ambiții, a fost un eșec de proporții.

În condițiile în care cei de la Microsoft se așteaptă să dea lovitura cu Windows 10 și utilizatorii să-l adopte repede și fără dureri de cap, noi vă spunem 6 lucruri despre noul sistem de operare. Sunt aspecte generale, utile pentru oamenii care nu stau tot timpul cu un calculator în față.

1. Windows 10 este surprinzător de familiar

De la bun început, Windows 10 a fost gândit ca un sistem de operare foarte avansat. Cu toate acestea, designul său este apropiat de Windows 7 (cel mai folosit în lume la ora actuală) și nu face greșeala din Windows 8 de a veni cu noutăți atât de mari în privința aspectului și a funcționalităților astfel încât să sperie, să deruteze și să enerveze consumatorii.

Windows 10 are buton de start, taskbar-ul cunoscut, iar unele ferestre au același aspect ca în 8 și 8.1. Noutatea care atrage cel mai mult atenția e legată de meniul din Start: acolo ai atât lista de programe și opțiuni, cât și acele live tiles apărute în Windows 8 și folosite pe dispozitivele ce ecrane senzitive (touch-screeen).

2. Windows 10 rulează pe computerele actuale

Microsoft și-a propus ca Windows 10 să fie adoptat de toată lumea. De aceea, cerințele de sistem sunt cele pentru versiunile 7 și 8: procesor de 1 Ghz, memorie RAM 1 GB sau 2 GB (depinde dacă alegeți varianta de 32 de biți sau cea de 64 de biți), spațiu de stocare de 20 GB și o placă video, capabilă să ruleze DirectX 9. În principiu, orice calculator nou cumpărat recent suportă Windows 10.

3. Windows 10 e gratuit

Utilizatorii care dețin un calculator cu licență pentru Windows 7, 8 sau 8.1 beneficiază de Windows 10 gratuit. Vă conectați la Internet, vă descărcați sistemul de operare și îl instalați. Microsoft spune că cine nu are licență trebuie să-l cumpere. Prețurile sunt 119 dolari pentru ediția Windows 10 Home și 199 de dolari pentru Windows 10 Pro. Între ele nu e mare diferență, cu excepția faptului că în cel de-al doilea caz sunt incluse opțiuni de securitate și caracteristici necesare pentru companii.

În Windows 10, Microsoft Edge este browser-ul de Internet standard. Testerii spun că funcționează foarte bine
În Windows 10, Microsoft Edge este browser-ul de Internet standard. Testerii spun că funcționează foarte bine

4. Windows 10 are un browser de Internet nou-nouț. Și bun

De mai bine de 15 ani, Internet Explorer a fost coșmarul utilizatorilor de Internet. Greu de folosit, lent și cu probleme de securitate. Destul de repede, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera și Safari au devenit preferatele publicului devorator de Internet.

Microsoft a rezolvat în sfârșit problema prin crearea unui nou browser de Internet: Edge. Numele lui e puțin ciudat (înseamnă ”tăiș” sau ”margine” în engleză), dar probabil ideea a fost să păstreze inițiala E de la Explorer,.

Microsoft Edge este un browser ușor de folosit și rapid, dar nu trebuie să ne credeți pe cuvânt. Cel mai bine e să-l încercați și să vedeți dacă vă este util. Browser-ul este inclus în Windows 10, nu trebuie să-l descărcați ulterior.

Așa arată ecranul computerului când descărcați și instalați Windows 10. Partea bună e că documentele dumneavoastră sunt în siguranță, nu vor fi șterse de noua instalare
Așa arată ecranul computerului când descărcați și instalați Windows 10. Partea bună e că documentele dumneavoastră sunt în siguranță, nu vor fi șterse de noua instalare

5. Windows 10 rulează o mare varietate de programe

Încă nu. Dar în următoarele luni este de așteptat ca toți marii dezvoltatori de aplicații să lanseze programe compatibile cu Windows 10. Având în vedere că noul sistem de operare trebuie să atragă utilizatorii de Windows 7 (sunt câteva sute de milioane, ca să-i numărăm doar pe cei cu licență), Microsoft are tot interesul să ofere un mediu propice pentru toată lumea. Așa că vor urma update-uri care să permită funcționarea unor programe populare în versiunile anterioare de Windows, dar și programe noi de la companiile de software.

6. Cu Windows 10 stai de vorbă

Aceasta este poate cea mai spectaculoasă noutate de la Microsoft. Cortana este numele asistentului personal inteligent, un program computerizat ce permite interacțiunea vocală cu utilizatorul. Dacă nu știi ceva despre calculator sau vrei să afli informații de interes general (vreme, sport, știri etc.), întreab-o pe Cortana. O voce feminină îți va spune ce știe.

Din păcate, dezvoltarea programului este abia la început, iar acesta funcționează în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană.

Windows 10 se anunță ca un sistem de operare de mare succes, cel mai bun de la Windows 7 încoace. Acest fapt se datorează faptului că Microsoft a adoptat o nouă politică, de colaborare cu utilizatorii, de la care a primit sugestii și le-a pus în aplicare.

Cel mai bine este să nu vă grăbiți să instalați Windows 10 sau să vă luați un calculator cu acest sistem de operare. Ca la orice lansare importantă de software, încă mai sunt lucruri de pus la punct și de corectat unele disfuncționalități, pe măsură ce acestea sunt identificate. În plus, trebuie finalizată compatibiltatea cu programe mai vechi, iar acest lucru mai poate dura câteva săptămâni. Cert este că la toamnă Windows 10 va avea milioane de utilizatori mulțumiți de computerele lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net