Tot mai bun e porcul tăiat românește
Nicăieri în lume jumările făcute la “pomana porcului” nu sunt mai bune ca la noi. Reporterii Click! au fost în gospodăria unui oltean care a sacrificat porcul în stil românesc.
Cioban cu două sute de oi şi capre, Dorin Buşu, din comuna doljeană Galicea Mare, a făcut Ignatul cu vreo câteva zile înaintea Crăciunului.
Nevasta lui, Lucreţia, a hrănit-o pe Steluţa, scroafa din bătătură, mai bine de un an şi jumătate, până când aceasta a ajuns la aproape 300 de kilograme.
Cei doi şi-au adunat neamurile acasă, pentru a sacrifica animalul. Aşa, în stil românesc, nu conform normelor UE. În neamul lui Buşu nu s-a pomenit de asomarea propusă de europeni, ci doar de tăierea porcului, obicei moştenit din bătrâni.
Însă, medicul veterinar Cătălin Vrăjitoru a pus carnea la trichinescop şi i-a asigurat pe soţii Buşu că totul este în regulă.
„De pe 6 decembrie, de când oamenii au început să îşi aducă la analize carnea, n-am avut nici un caz de trichineloză în comună. Din păcate, vin mai puţini, pentru că trebuie să plătească 10 lei pentru analize", spune veterinarul.
În gospodăriile din Galicea Mare, sistemul asomării nu e implementat din motive financiare.
"Nu s-a stabilit cine ar face instructajul pentru că nu e simplu să foloseşti un aparat din acesta", a spus dr. Ion Doanţă, şef Serviciu Inspecţii în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.
Metode de sacrificare conform normelor UE
Regulile europene impun ca animalele să fie anesteziate total înainte de sacrificare, astfel încât să nu sufere atunci când sunt ucise.
Metodele de asomare sunt variate, de la electrocutare, până la injecţii sau împuşcare cu un pistol cu glonţ captiv.