Ucraina ameninţă Europa cu un al doilea Cernobâl VIDEO
Staţia de epurare Bortniceskaia de lângă Kiev reprezintă un adevărat pericol nu doar pentru cartierele de locuit din Kiev, ci şi pentru toate ţările din regiune, un pericol comparabil cu cel de la Cernobâl, avertizează în ediţia sa de luni publicaţia ucraineană FinZah.
La 5 octombrie, malul stâng al Kievului a fost acoperit cu un fum negru, înecăcios: ardeau suprafeţele de nămol ale staţiei de epurare, iar locuitorii Kievului au respirat produsele de ardere ale a deşeurilor de canalizare timp de două săptămâni.
Jurnaliştii de la FinZah au încercat să afle dacă staţia de colectare arhiplină prezintă sau nu riscuri pentru sănătatea umană şi mediu.
Vezi imagini impresionante după dezastrul de la Cernobâl
Catastrofă ecologică la nivel european
Iaroslav Filatov, directorul general al societăţii 'Kievvodokanal', direct responsabilă de staţia Bortnicesckaia, afirmă că din cauza concentraţiei mari de metale grele şi a imposibilităţii de transformare a deşeurilor în îngrăşăminte, nămolul s-a transformat într-o bombă cu efect întârziat. În prezent, nu mai există loc liber pentru stocarea deşeurilor de canalizare, iar terenurile vechi sunt pline până la refuz, depăşind de 2,2 norma admisă. El mai spune că staţia de epurare mai poate colecta deşeuri încă maximum 4-5 ani, prin ridicarea nivelului barajelor pentru stocarea deşeurilor până la o înălţime de 3-4 metri, dar avertizează că, în cazul în care în acest timp nu va fi găsită o soluţie, o catastrofă ecologică la nivel european va fi greu de evitat.
Responsabilul ucrainean precizează că în ultimul timp barajele de stocare a deşeurilor de canalizare s-au rupt de circa 9 ori, dejecţiiile împrăştiindu-se pe o suprafaţă extinsă.
Barajele de la stația de epurare se pot rupe
Societatea 'Kievvodokanal' a conceput în 2008 un proiect de reconstrucţie a staţiei de epurare, ale cărui costuri estimative se ridică la 420 milioane de euro. În anul 2009, guvernul de la Kiev a alocat pentru lucrările de reconstrucţii 32 milioane de grivne.
Terenurile cu nămol provenind din deşeurile de canalizare se află la doar 15 km distanţă de râul Nipru, care împarte în două capitala ucraineană şi, deocamdată, nu există niciun risc ca acestea să ajungă în albia râului.
Aleksei Vasiliuk, directorul adjunct al Centrului naţional pentru ecologie al Ucrainei, consideră că pericolul ruperii barajelor de la staţia de epurare Bortniceskaia este unul real, întrucât în pofida faptului că nu mai poate stoca dejecţii, aceasta singura unitate de acest gen din zona Kievului. 'Pe terenurile staţiei s-a acumulat timp de decenii o cantitate uriaşă de fecale, noroi, clor, subtanţe conţinând clor, îngrăşăminte, lacuri şi vopsele, medicamente etc. Toate de la blocurile de locuit din Kiev, de la spitale, fabrici, uzine, laboratoare etc' - specifică el, avertizând că o eventuală aprindere a dejecţiilor va provoca emisii extrem de nocive pentru sănătatea umană şi a mediului.
Mai citește: