Uite cum îţi protejezi casa de cutremur!
Citeşte şi:
Cutremur de 8,8 grade în Japonia.Tsunami de peste 10 metri! VIDEO
Un vârtej uriaş a apărut în Pacific după cutremurul din Japonia - VIDEO
Zboară mobila în casă. Imagini şocante din casele japonezilor in timpul cutremurului - VIDEO
Evită rafturile suspendate
În sufragerie şi în dormitor este recomandat să nu ai obiecte de mobilier suspendate. În cazul unui cutremur, acestea sunt primele care vor cădea.
De asemenea, este indicat ca pe rafturile bibliotecii sau ale dulapului să nu ţii obiecte mari de decor care se pot răsturna. Evită orice decoraţiune din sticlă sau metal!
Nu agăţa oglinda lângă pat
Pe peretele de lângă pat nu agăţa oglinzi sau tablouri. În cazul în care se desprind de pe perete, aceste obiecte de decor îţi pot pune în pericol viaţa. E recomandat ca peretele din apropierea patului sau a canapelei să fie gol.
Ce faci cu aparatura electrocasnică?
Televizorul trebuie aşezat pe o măsuţă specială, cât mai joasă. În cazul unui cutremur mai puternic, există riscul ca televizorul să cadă, să se defecteze sau chiar să producă un scurt circuit.
Evită dulapurile înguste şi înalte
Cunoşti tipul de mobilier, gen dulap, modelul soldat? Evită să cumperi un astfel de corp pentru că este foarte îngust şi foarte înalt. În timpul unui cutremur, riscul să se prăbuşească este foarte mare.
Dacă ai deja un astfel de obiect de mobilier, este recomandat să îl alături unui dulap solid sau bibliotecii, pentru o mai bună susţinere din părţile sale laterale.
Atenţie la ghivecele cu flori!
Odată cu sosirea sezonului rece, fiecare dintre noi am mutat ghivecele cu flori din balcon în casă. Atenţie însă unde le poziţionezi pe parcursul iernii. Ghivecele cu flori nu trebuie aşezate la înălţime pe rafturi, dulapuri sau alte obiecte de mobilier suspendate.
Obiectele grele,aşezate pe rafturile de jos
Obiectele voluminoase şi grele precum şi recipientele din sticlă sau metal se depozitează în cămară sau în dulapuri pe rafturile de jos.
În cazul în care vor cădea de la o înălţime mare, acestea pot produce pagube însemnate. Mai mult decât atât, în căderea lor, borcanele şi sticlele te pot răni grav.
Fixează mobilierul cu rotile!
Dacă ai mobilă cu rotile de genul dulapurilor, noptierelor sau meselor, încearcă să le fixezi pentru a nu se deplasa în timpul cutremurului. În magazine se găsesc dispozitive - piedică pentru acest tip de mobilă.
Nu ţine armele agăţate pe pereţi!
În cazul în care pe pereţi ai suspendate, ca şi obiecte decorative, arme sau săbii, este bine să le găseşti un alt loc mai sigur. În timpul producerii cutremurului acestea se pot desprinde din cui şi te pot răni grav.
Trei programe pentru consolidarea clădirilor
În cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, se derulează trei programe de consolidare a clădirilor.
1. Programul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate.
2. Programul de intervenţii de urgentă la construcţii care prezintă pericol public.
3. Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă.
Cât plătesc proprietarii din clădirile multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic
- proprietarii-persoane fizice-care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie nu plătesc deloc ;
- restul vor restitui contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare finanţate din alocaţii bugetare, în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe 25 de ani;
- este de semnalat şi scutirea de taxă pentru emiterea autorizaţiei privind consolidarea clădirilor de locuit, precum şi de plata taxei de timbru pentru arhitectură.
«Nu aglomeraţi spaţiile cu mobilier instabil»
De câte ori a fost cutremur şi nu te-ai uitat spre lustră să vezi dacă se balansează? Imaginează-ţi ce se întâmpla dacă se prăbuşea. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune azi câteva reguli de siguranţă în caz de cutremur.
Îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi / canapele;
Asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prindere de un perete, sau de o grindă solidă, mai ales dacă locuiţi la etajele superioare unde oscilaţiile sunt mai puternice.
Atenţie: lămpile grele, lustrele, tablourile, oglinzile, vasele, acvariile, boxele, dulapurile, rafturile, etajerele etc., pot să cadă foarte uşor!
Fixaţi calculatoarele şi printerele, amplasaţi aparatele casnice mai grele sau cele pe rotile (ex. maşini de spălat, frigidere etc.), astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament, spre a nu bloca accesul, prin deplasare, în cazul unui seism;
Amplasaţi obiectele fragile într-un loc jos, depozitaţi vasele care conţin chimicale sau combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi unde nu există pericol de contaminare şi incendiu;
Procuraţi şi amplasaţi în locuinţă cel puţin un extinctor, depozitat într-un loc cunoscut şi accesibil în orice moment, lângă sursele potenţiale de incendiu şi exersaţi modalitatea în care se utilizează.
Identificaţi locurile de adăpostire pentru protecţie în timpul seismului, cum ar fi: tocul uşii, o zonă depărtată de ferestre, lângă un perete structural rezistent, locul de sub o grindă, masă ori un birou sub care se poate intra; 6 Această recomandare implică o cunoaştere în prealabil a acelor elemente rezistente, apelând şi la sfaturile unui specialist.
Vezi şi:
Explozie puternică într-o uzină petrochimică din Japonia
Vapor cu aproximativ 100 de persoane la bord, luat de tsunami în Japonia - presă
Google a creat un site pentru contactarea persoanelor după cutremurul din Japonia
Sute de maşini, case, vapoare, măturate de tsunami! VIDEO ŞOCANT