Un clujean a găsit formula sângelui artificial

Ultima actualizare:

    Radu Silaghi Dumitrescu  e profesor la Universitatea  Babeş-Bolyai şi a început să  caute diverse formule în  laborator încă din 2005
Radu Silaghi Dumitrescu e profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi a început să caute diverse formule în laborator încă din 2005

După ani de cercetare a ajuns la formula mult căutată. Profesorul universitar Radu Silaghi Dumitrescu e singura persoană din România care ştie combinaţia chimică potrivită pentru a produce lichid vital în laborator.

Cercetătorii de la Babeş - Bolyai spun că sângele colectat de la donatori, şi aşa într-o cantitate limitată, devine inutilizabil pentru transfuzii după o anumită perioadă de timp.

Aşa că au făcut studii amănunţite pentru a găsi formula sângelui artificial care poate fi utilizat în caz de urgenţă şi care nu are practic un termen de valabilitate. Proiectul de cercetare a început în 2007 şi a costat un million de lei.

Radu Silaghi Dumitrescu a lucrat ca să găsească formula miraculoasă a sângelui artificial încă din 2005 cu o echipă din Anglia.

"Substitutele de sânge au avantajul de a putea fi depozitate pe durata a câţiva ani, îngheţate sau sub formă de praf dizolvabil în apă, aşa-numitul «sânge instant». În plus, pot fi produse în cantităţi nelimitate şi în unele cazuri transportate fără necesitatea refrigerării. De asemenea, pot fi complet sterilizate, sunt perfect compatibile cu orice grupă de sânge, iar riscul transmiterii bolilor este eliminat", ne-a explicat profesorul.

Radu Silaghi Dumitrescu a descoperit recent, prin inginerie genetică, un înlocuitor pe bază de hemoglobină, de culoare roşie, care se extrage din sângele uman sau bovin, şi încă unul dintr-o substanţă numită hemeritrină, care este incoloră, şi provine din organismul animalelor nevertebrate.

Cu aceste noi formule, cercetătorii au început testarea pe culturi de celule umane, dar verificările vor mai dura cel puţin câteva luni, până când vor ajunge la primele concluzii. Sângele artificial reprezintă o variantă pentru cazurile de urgenţă, dar deocamdată nu la noi în ţară, deoarece nu există produse aprobate pentru uz uman.

"La ora actuală, sângele artificial se foloseşte doar în Africa de Sud şi doar atunci când se impune. În America, se află doar în teste, dar unele dintre acestea au eşuat în mod tragic", a mai adăugat profesorul.

Citeşte şi:Un român de 16 ani a inventat robotul care depistează alcoolemia şi poluarea - VIDEOGhidul donatorului de sângeDai sânge, primeşti bere

«Avem în permanenţă nevoie de sânge»

La Centrul de Transfuzii Bucureşti a crescut, în ultima perioadă, numărul donatorilor, iar rezerva de sânge nu e la cel mai scăzut nivel. Chiar şi aşa, conducerea Centrului recunoaşte că dacă în viitor va putea fi folosit sângele artificial, acest lucru ar însemna un adevărat sprijin.

"Sperăm ca testele cercetătorilor să aibă succes, pentru că nevoie de sânge avem în permanenţă. Nu se ştie niciodată, în caz de accident sau de cutremur, dacă ai suficient", ne-a declarat dr. Doina Vuculescu, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
scriit0r 4 ani jpg
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
vot anulat sosoaca  jpg
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
tudor chirila facebook jpg
ludovic orban jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net