Un moldovean s-a judecat opt ani ca să fie român

Ultima actualizare:

În 2002, Mihai Ciubotaru, în vârstă de 58 de ani, a cerut autorităţilor din Republica Moldova ca în certificatul de naştere, la rubrica naţionalitate, să fie indicat „român“, şi nu „moldovean“. Cererea lui Mihai Ciubotaru, care este preşedintele Societăţii scriitorilor români din Republica Moldova, a fost ignorată.

Autorităţile comuniste de atunci i-au cerut să prezinte dovada că părinţii lui au fost români.

Aceştia s-au născut în 1927 şi, respectiv, în 1928, în Bălţi, Basarabia, pe atunci parte componentă a României. În perioada postbelică, autorităţile sovietice le-au distrus actele româneşti şi le-au perfectat acte noi, unde la rubrica naţionalitate era trasă o liniuţă. Funcţionarii au neglijat faptul că apartenenţa la etnia română era indicată în actele buneilor lui Mihai Ciubotaru.

"Şi eu, ca şi părinţii mei, sunt condamnat să fiu de naţionalitatea «liniuţă»?“, a întrebat acesta de diverşi funcţionari la uşile cărora a bătut fără rost timp de un an de zile.

În disperare de cauză, Mihai Ciubotaru a mers în instanţa de judecată să-şi redobândească dreptul de a fi român în acte.

Timp de un an de zile, acest dosar a trecut prin toate cele trei instanţe naţionale (Judecătoria sectorului Râşcani al capitalei, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiţie). Mihai Ciubotaru a primit refuz de la toate, inclusiv de la completul de judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, şedinţă prezidată de Nicolae Clima.

În 2004, dosarul lui Mihai Ciubotaru a fost pus pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Reclamantul a invocat violarea articolului 8 al CEDO (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) pentru că autorităţile au refuzat să înregistreze etnia sa română în actele de identitate şi violarea art. 6 CEDO (dreptul la un proces echitabil).

Peste şase ani, la 27 aprilie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea sa în cauza Ciubotaru versus Republica Moldova. CEDO i-a dat câştig de cauză. Cele două părţi au avut la dispoziţie trei luni pentru a ajunge la un acord amiabil.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net