Una dintre teoriile lui Einstein, confirmată: Timpul trece mai repede la altitudini mai mari

Asta înseamnă că vei înainta mai repede în vârstă daca locuieşti la ultimul etaj al unui zgârie-nori decât într-o casă, chiar dacă diferenţele sunt extrem de mici, conform Daily Telegraph. Descoperirea, făcută de oamenii de ştiinţă din SUA, confirmă o teorie propusă pentru prima dată de Einstein - potrivit căreia limba unui ceas se roteşte mai repede cu cât se află la o distanţă mai mare de sol.

Desi conceptul a fost acceptat de mai mulţi ani, acum, diferenţa poate fi măsurată pentru prima dată, cu o precizie uimitoare. Folosind ceasuri cu cea mai mare precizie din lume, fizicienii de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie, Colorado, au descoperit că doar urcând câteva trepte timpul trece mai repede.

Spre exemplu, o persoană care locuieşte la etajul 102 al clădirii Empire State Building, adică la o altitudine de circa 380 de metri, îşi pierde 104 milionimi dintr-o secundă, a declarat unul dintre cercetători, James Chin-Chou Wen.

Experiemntul dovedeşte teoria că ceasurile de la altitudini mai mari merg mai repede deoarece acestea sunt supuse unei forţe gravitaţionale mai mici. Fenomenul, numit "dilatare temporală gravitaţională", nu are un impact asupra vieţii oamenilor, susţine un cercetător. "Diferenţa este mult prea mică pentru a fi percepută de om, dar ea poate furniza aplicaţii practice în geofizică şi alte domenii", a spus el.

Calculele echipei vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi tehnologia utilizată pentru a măsura Pământul şi câmpul gravitaţional.

Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
FotoJet jpg
eticheta alimente jpg
mihai voropchievici jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
cub ioana ilie nastase png
somn shutterstock 398208937 jpg
Virgi Iantu, FOTO TVR IMG 1444 jpg
FOTO Valer Kovacs
image
image
image
image
16 foto 1   case antipirati jpg
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg