Vezi aici magnitudinea dezastrului de la Galaţi! FOTO/VIDEO
Autorităţile încearcă să salveze platforma industrială şi cartierul "Valea Oraşului" cu un dig din saci cu o lungime de 4,5 kilometri şi o înălţime de 2 metri, care este în construcţie şi ar putea fi gata în 24 de ore. La dig lucrează acum peste 1500 de oameni, într-un ritm alert.
Dacă digul nu rezistă, autorităţile locale spun că consecinţele vor fi sumbre:„cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial".
„În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi, asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama. Sunt aproape 200 de unităţi economice în zonă şi 12.000 de locuri de muncă. Un calcul elementar ne arată că în jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galaţi. Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat viceprimarul din Galaţi, Mircea Cristea.Vine viitura peste noi!
Dunărea are, azi, la intrarea în ţară, un debit de 12.120 de metri cubi pe secundă, specialiştii spun că fluviul va atinge nivelul maxim la Galaţi sâmbătă, cu un nivel prognozat de 687 de centimetri, cu 24 de centimetri peste cota istorică atinsă în 2006, potrivit "Apele Române".
Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române", Dunărea depăşeşte marţi cotele istorice din anul 2006 la Brăila, cu 24 cm, Galaţi, cu 14 cm şi Feteşti, cu 32 cm.
Debitul Dunării de la intrarea în ţară este în scădere comparativ cu maximul atins, de 13.300 de metri cubi pe secundă, dar peste media multianuală a lunii iulie, de 5.350 de metri cubi pe secundă.