Virusul West Nile a ucis 14 persoane în Grecia

Ultima actualizare:

    Virsul West Nile se transmite de către ţânţari
Virsul West Nile se transmite de către ţânţari

Virusul West Nile a provocat moartea a 14 persoane şi infectarea a altor 142 de persoane în nordul Greciei, a anunţat joi Centrul elen pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Autorităţile medicale au precizat că 32 de pacienţi sunt internaţi în continuare, dintre care opt la terapie intensivă, informează CNN.

Virusul West Nile este transmis în general prin înţepătura ţânţarilor sau transfuzii de sânge. Simptomele grave includ febră mare, dureri de cap, dureri în gât, ameţelei, convulsii, pierderea vederii şi chiar paralizie.

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom, au precizat oficialii.

Autorităţile dintre nordul Greciei, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri, au dat asigurări că vor intensifica programele de exterminare a ţânţarilor.

Donaţiile de sânge au fost oprite în regiunile cu risc sporit, iar persoanele care părăsesc zona sunt rugaţi să nu doneze sânge timp de până la 28 de zile.

Virusul a ajuns şi în România

Ministrul român al sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, că în România au fost confirmate până în prezent 7 cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarilor, fiind totodată înregistrate două decese. Potrivit ministrului, cele două decese au fost înregistrate în jurul datei de 20 august, iar cei infectaţi, doi bătrâni în vârstă de 75 şi respectiv 79 de ani, au murit pe fondul altor boli de care sufereau. Unul dintre decese a fost înregistrat în Capitală, iar al doilea într-o comună din judeţul Constanţa.

În România, în 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire.

Sfaturi pentru prevenirea infectării

Specialiştii sfătuiesc populaţia să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice de îndepărtare a ţânţarilor. Totodată, se recomandă împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţe utilizând mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substanţe chimice şi îndepărtarea din jurul locuinţelor a recipientelor cu apă stătută.

Oamenii sunt sfătuiţi şi să se prezinte de urgenţă la medic când prezintă semne de boală: febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net