Vuvuzela, inventată de o biserică evanghelică sud-africană


    Vuvuzela este la modă în Africa de Sud
Vuvuzela este la modă în Africa de Sud

O biserică evanghelică sud-africană a ajuns la un acord cu producătorul oficial al vuvuzelelor pentru a fi recunoscută ca inventatoarea trompetei adoptate de fani la Cupa Mondială din Africa de Sud.

"Noi suntem acum inventatorii oficiali ai vuvuzelei. Acum vom lucra împreună. Astăzi, principala noastră preocupare este de închide fabricile ilegale şi uzinele din China care produc la un preţ foarte scăzut. Este vorba de un instrument sud-african şi producţia lui a scăpat de sub control", a declarat Enoch Mthembu, purtător de cuvânt al bisericii de la Inanda, în apropiere de Durban.

Neil van Schalkwyk, patronul companiei Masincedane Sport, care produce de un deceniu vesiunea din plastic a vuvuzelei, a confirmat existenţa unui acord, dar a refuzat să dezvăluie conţinutul acestuia.

Amestecând creştinismul cu tradiţiile zulu, biserica evanghelică creată în 1910 se laudă cu patru milioane de adepţi, iar fondatorul său Isaiah Shembe este perceput ca un Messia african.

Potrivit purtătorului de cuvânt al bisericii, instrumentul a fost inventat la începutul secolului de Isaiah Shembe.

În anii 80, suporterii echipei de fotbal Amazulu din Durban au adoptat trompeta, preluată apoi de fanii Kaizer Chiefs, una dintre marile formaţii din Soweto.

Van Schalkwyk, care a descoperit instrumentul când juca la juniori, a lansat producţia de trompete din plastic în 2001. O campanie de marketing reuşită a impus vuvuzela pe stadioanele Cupei Confederaţiilor din 2009, înainte a cuceri planeta la Cupa Mondială.

FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Oana Roman si Isa jpg
cub isabela onoriu png
FotoJet (2) jpg
cub raluca podea png
Bryan Johnson jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg