Zeci de mii de iranieni, la înmormântarea generalului Soleimani. Iran a anunţat că nu mai respectă acordul nuclear

Ultima actualizare:
Generalul Qassem Soleimani era al doilea cel mai important lider iranian
Generalul Qassem Soleimani era al doilea cel mai important lider iranian

Zeci de mii de iranieni au ieşit în stradă la Teheran, luni (6 ianuarie), pentru a-l conduce pe ultimul drum pe generalul Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac american săptămâna trecută. Fiica acestuia a anunţat că urmează "zile negre" pentru SUA, la doar o zi după ce Iran a decis să nu mai respecte condiţiile acordului nuclear impus în 2015 şi a oferit 80 de milioane de dolari recompensă pentru capul lui Donald Trump.

"Trump e nebun", a spus fiica generalului Qassem Soleimani, Zeinab, într-un discurs ţinut la televiziunea de stat iraniană. Ţara din Orientul Mijlociu a promis că va răzbuna moartea lui Soleimani, considerat un erou de mulţi iranieni. Statutul generalului a fost confirmat de mulţimea imensă care a ieşit luni în stradă la înmormântarea acestuia. Sicriile lui Soleimani şi al liderului miliţiei irakiene, Abu Mahdo al-Muhandis, ucis şi el în atacul de vineri, au fost purtate de miile de oameni, care au scandat "Moarte AmericiI", potrivit reuters.com.  

Donald Trump a transmis un avertisment dur liderilor de la Teheran
Donald Trump a transmis un avertisment dur liderilor de la Teheran

La funerariile lui Soleimani, considerat al doilea om în stat după liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei, au participat şi aliaţii Iranului din zonă,pentru care şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh. 

Iran a pus o recompensă de 80 de milioane de dolari pe capul lui Trump


    Donald Trump a transmis un avertisment dur liderilor de la Teheranfoto: Getty Images
Donald Trump a transmis un avertisment dur liderilor de la Teheranfoto: Getty Images

Oficialii iranieni au anunţat prin intermediul unei transmisii la televiziunea de stat că a pus o recompensă pe capul lui Donald Trump şi că va da banii oricui răzbună moartea lui Qassem Soleimani.

"Iran are 80 de milioane de locuitori. Vom strânge 80 de milioane de dolari pentru a da recompensă celui care ne aduce capul lui Trump", a fost anunţul, conform mirror.co.uk. 

Liderul suprem al Iranului a anunţat că uciderea lui Soleimani e o declaraţie de război, iar reacţia Iranului va fi dură. La rândul lui, Trump a avertizat Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran și că vor acționa foarte rapid și dur. Donald Trump a avertizat, prin mai multe mesaje publicate pe Twitter, că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi că le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Iranul atacă personal sau ţinte americane, informează BBC.

Iran nu va mai respecta acordul nuclear

Duminică, Iran a anunţat că nu va mai respecta acordul nuclear impus în 2015, după ce cabinetul s-a întânit la Teheran, notează bbc.com. Astfel, nu se vor mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri.  Mai precis, administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului.

Mulţimea a scandat "Moarte Americii"
Mulţimea a scandat "Moarte Americii"

Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic.

Iranul va continua însă cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), afirmă un oficial de la Teheran citat de agenţia IRNA.

Administraţia iraniană afirmă că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Generalul Qassem Soleimani, ucis la Bagdad

Soleimani era considerat un erou de mulţi iranieni
Soleimani era considerat un erou de mulţi iranieni

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac aerian american cu dronă, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net