10.000 de euro, bucăţica de meteorit

18 februarie 2013 17:07   Actualitate
Ultima actualizare:

Vineri au tras o spaimă soră cu moartea, acum încearcă să profite de pe urma meteoritului care era să-i omoare. Pe Internet au apărut primele oferte de vânzare. Preţurile sunt pe măsura evenimentului.

Meteoriţii care au căzut, vineri, în zona Ural din Rusia, au stârnit o adevărată isterie în rândul vânătorilor de comori care au început deja căutările. Doritori sunt cu duiumul. Internetul este plin de anunţuri ale colecţionarilor care vor să intre în posesia unei bucăţi din meteoritul de 40 de tone. Astfel, ei sunt dispuşi să ofere cel puţin 10.000 de euro pentru o bucată, motiv pentru care căutătorii de comori au invadat zona. Aceştia îşi concentrează atenţia îndeosebi asupra lacului îngheţat Chebarkul unde se pare că au căzut cei mai mulţi meteoriţi.

Căutătorii de comori au însă o problemă: autorităţile ruse au izolat zona unde se presupune că ar fi căzut cele mai multe fragmente.

De altfel, cercetătorii care participă la căutări au anunţat ieri că au găsit primele resturi ale meteoritului. Potrivit şefului expediţiei, Viktor Grokhovski, acest meteorit face parte din clasa chondriţilor, termen care desemnează un tip de meteoriţi pietroşi. Oamenii de ştiinţă au precizat că fragmentele descoperite sunt compuse în procent de 10% din fier. Corpul ceresc se va numi "meteoritul din Cherbakul".

Cercetările ştiinţifice au ca scop identificarea naturii acestui meteorit şi explicarea motivului pentru care prăbuşirea sa a putut avea consecinţe atât de grave. Corpurile cereşti ard în general în totalitate atunci când întră în atmosferă.

Fragmentele de meteorit au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc urmate de cozi de fum, însoţite de explozii violente şi fulgere de lumină orbitoare. Ele au generat panică în rândul populaţiei locale, spărgând ferestrele de la numeroase imobile şi cauzând prăbuşirea zidurilor unei uzine.

Cercetătorii şi scafandrii încearcă de vineri să dea de urma bucăţii principale a meteoritului, care s-ar fi prăbuşit în lacul Cherbakul. În gheaţa groasă a lacului a apărut o gaură cu diametrul de aproape zece metri. Autorităţile au încercuit zona şi nu lasă pe nimeni să se apropie. "Întrucât am găsit resturi, acest fapt înseamnă că fragmentul principal se află în lac", a precizat Viktor Grokhovski, membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia.

Meteoritul care a căzut în apropierea oraşului Chelyabinsk a rănit 1.240 de persoane, dintre care 299 copii. Din fericire, majoritatea victimelor au suferit răni uşoare. E vorba de diverse traumatisme şi tăieturi provocate de geamurile care s-au spart din cauza suflului exploziilor, dar şi din cauza undelor de şoc, datorate depăşirii de către meteorit a vitezei sunetului.

Mai multe