13 sfaturi ca să-ţi faci casa «lună»

12 septembrie 2010 14:44   Actualitate
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu-i vezi, sunt peste tot: în lenjeria de pat, în husele şi saltelele de pat, în tapiţeria mobilei, în haine, covoare, draperii sau perdele. Foarte periculoşi pentru sănătate, acarienii trebuie îndepărtaţi constant din locuinţă. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune ce-i de făcut.

Aeriseşte camerele. Aeriseşte camerele în fiecare zi timp de 30 de minute, de preferat dimineaţa şi seara, pentru a evita ca praful să intre în locuinţă.

Spală draperiile. La fiecare sfârşit de săptămână spală draperiile şi perdelele din locuinţă la cea mai mare temperatură pe care o suportă materialele.

Spală regulat textilele. Jucăriile din pluş, păturile, cuverturile şi husele se spală o dată pe lună, la temperaturi ridicate.

Depozitează hainele în dulapuri. Nu lăsa hainele la întâmplare pe spătarul scaunelor sau aruncate pe pat.

Acestea trebuie depozitate în dulapuri care se închid foarte bine şi nu lasă praful să pătrundă în interior.

Atenţie la temperatură şi umiditate. În locuinţa ta trebuie să menţii o temperatură constantă, până la 20 de grade Celsius şi să menţii un nivel scăzut al umidităţii.

Şterge praful. Praful care se depune pe obiectele de mobilier şi ecranul televizorului se şterge în fiecare zi cu o cârpă umedă.

Schimbă lenjeria de pat. O dată pe săptămână schimbă lenjeria de pat (feţe de pernă, cearşafuri, huse) şi spal-o la maşina de spălat la temperaturi de 90 de grade Celsius.

Evită paturile suprapuse. În camera copiilor nu trebuie să existe paturi suprapuse, pentru că cel care doarme pe patul de jos va inspira mai mulţi acarieni proveniţi din patul superior.

Fără perdele bogate. Acarienii se ascund în praful care se depune în cameră. Perdelele bogate în material şi draperiile grele sunt un loc propice pentru înmulţirea acestora.

Evită mobila tapiţată. Aceasta este mediul ideal pentru dezvoltarea acarienilor, precum orice alte textile din casă. Alege mobilier din lemn sau pal.

Atenţie la accesorii. Optează pentru accesorii care sunt uşor de întreţinut şi uşor de spălat. Acestea trebuie să fie din plastic, metal sau lemn.

Foloseşte perne antialergice

Pernele cu umplutură din puf sau pene de gâscă reprezintă mediul ideal în care se dezvoltă acarienii.

În plus, acestea se află la originea multor alergii. Dacă ai astfel de modele de perne, trebuie să le scuturi şi să le aeriseşti mult mai des.

Pentru aceasta, foloseşte un uscător setat la temperatură maximă, pentru a îndepărta praful acarian.

Pernele antialergice sunt special confecţionate pentru a împiedica înmulţirea acarienilor.

Scutură covoarele periodic

Pentru dormitoare, dar şi pentru living,alege linoleum sau parchet (se spală foarte uşor).

Evită mochetele, pentru că acestea nu pot fi curăţate în profunzime.

Dacă ai probleme cu temperatura scăzută, foloseşte covoare, dar nu uita să le scuturi periodic.

«Există pericolul de afecţiuni respiratorii»

Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne-a explicat care sunt cele mai frecvente afecţiuni ce pot apărea din cauza acarienilor:

*rinita alergică - manifestată prin strănut repetat, rinoree (curgerea nasului) puruit (mâncărime) nazal şi al gâtului;

*rino-conjunctivita alergică - se manifestă prin congestia conjunctivei (înroşirea ochilor), lăcrimare excesivă, puruit;

*dermatita atopică - se manifestă prin apariţia unor zone înroşite şi calde oriunde pe suprafaţa corpului;

*astmul alergic este o formă gravă de alergie care poate să apară şi prin expunerea la praful din casă.

Click! spune:

Acarienii fac parte din clasa arahnidelor. Sunt organisme microscopice cu cap, torace şi abdomen nediferenţiate, cu aparatul bucal adaptat pentru ros, înţepat sau supt.

Acarienii se găsesc în locuinţe şi se hrănesc cu celulele moarte, formând colonii în fibrele textile (aşternuturi de pat, ţesături, covoare), în mobilă şi pe pardoseală.

Se dezvoltă în medii călduroase şi umede. Reproducerea lor este accelerată în lunile octombrie-noiembrie şi martie-aprilie.

Mai multe