13.000 de elevi de clasa a VIII-a dau astăzi examen la limba română

4 mai 2010 8:57   Actualitate
Ultima actualizare:

Extragerea variantei de subiect a avut loc marţi dimineaţă, varianta, al cărei număr nu a fost făcut public, urmând să fie transmisă către cele 1.425 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene, a precizat MECTS.

Conform metodologiei în vigoare, evaluarea fiecărei lucrări se face de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică, iar în cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor se va face "cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare", pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor va stabili nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se va calcula şi se va trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

Proba de limba şi literatura română va fi urmată joi, 6 mai, de proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la matematică.

Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, cu două perioade, iar cei care din diferite motive absentează pot fi evaluaţi într-o sesiune ulterioară.

Mai multe