15 lucruri fascinante despre creier. Câți neuroni avem și ce abilități are un geniu

25 septembrie 2021 12:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Creierul este un domeniu imens de cercetare, iar oamenii de știință au descoperit lucruri incredibile până în prezent despre cum funcționează, cum reține informația și cum distribuie mai departe și multe alte lucruri. De asemenea, s-a descoperit că nu inima este responsabilă de dragoste, iar un geniu are abilitatea de a-și folosi creierul în lucuri extraordinare.

Încă din manualul de Anatomie învățăm despre creier sau encefal. Acesta reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului și controlează numeroase funcții ale organismului precum bătăile inimii, mersul, generarea de gânduri și emoții.  

Medicul Vasi Rădulescu vorbește în cartea lui ”Medicina explicată pe înțelesul tuturor”, despre 15 lucruri interesante despre creier. Probabil că unele dintre acestea le știți.

Iată 15 lucruri interesante despre creier

1. Sunt aproximativ 88 de miliarde de neuroni în creierul uman.

2. Fiecare neuron face până la 10.000 de sinapse cu alte cellule nervoase

3. Neuronul nu se poate divide.

4. Creierul are receptorii propria de durere- nociceptorii și nu doare

5. Creierul unui adult are consistență gelatinoasă și cântărește aproximativ 2,3 kilograme

6. Primim cantități impresionante de informații de la analizori (visual, auditive, tactil, gustative, olfactiv), dar pe cele mai multe le uităm

7. În primii ani de viață sinapsele se dezvoltă exploziv. Creierul absoarbe informația ca un burete. Ulterior, procesul se diminuează. Cele mai puternice sinapse rămân viabile, ele necesitînd antrenare continua

8. Neuronii sunt extrem de sensibili la privarea de oxigen. Orice minut fără aport de oxigen duce la moartea a milioane de neuroni.

9. Nu ne folosim niciodată doar 10% din creier. Există procese simultane alternative care utilizează toată masa creierului.

Nu iubim cu inima?

10. Iubirea nu are per se legătură cu inima. Toate substanțele care o generează și o întrețin sunt generate de creier.

11. Termenul de contuzie cerebrală desemnează o legătură cu impact în masa creierului dar nu atrage automat o implicație gravă.

12. În epilepsie, există zone din creier în care neuronii descarcă haotic impulsuri nervoase. Ca persoana să-și piardă starea de conștiență este necesar ca ambele emisfere să fie afectate.

13. Există sindroame care apar în anumite afecțiuni și care sunt caracterizate ca halucinații (pot fi de tot felul, de la vizuale până la auditive) generate de creier. Mecanismul poate fi unul compensator. Un exemplu este sindromul Charls Bonnet.

14. Conștiința este un atribut al creierului uman și reprezintă un teren de cercetare itensă în marele domeniu al neuroștiințelor.

Cum își folosesc geniile creierul

15. Există persoane cu abilități de geniu (denumite de regulă savanți) , care pot utiliza creierul în lucruri extraordinare, de la memorare până la calcule complexe. Un exemplu a fost Kim Peek, născut fără corp calos (structură ce leagă emisferele), care a inspirat filmul ”Rain Man”. Peek putea citi două pagini în același timp, memorând orice informație lecturată.

Unii specialiști mai spun, referitor la creier, că există o corelație directă între IQ și cât de mult visăm. Când vine vorba despre evaluarea IQ-ului, testele specializate sunt, desigur, singurele relevante însă, cea mai mare parte dintre visuri nu ni le mai putem aminti. De asemenea, cantitatea de energie necesară funcționarii creierului este aceeași cu cea a unui bec de 10 Wați.

Citește și:

6 alimente esențiale pentru creier și memorie

5 obiceiuri care îți afectează creierul

Mai multe