180 de lei cea mai ieftină masă de Paşte
Ouă roşii, cozonac, prăjituri, carne de miel, legume, sucuri şi vin. Toate acestea nu pot lipsi de pe masa de Paşte din casa fiecărui român, care trebuie să scoată din buzunar, pentru o familie de patru persoane, circa 180 de lei. Numai mâncarea şi băutura. Fără excese.
Dacă ai şi invitaţi la masă, încearcă să înviorezi atmosfera prin folosirea unei feţe de masă în ton cu sărbătoarea, pune castronaşe cu apă în care să plutească câte o lumânare, ornamentează cu flori şi pune măcar, ca şi cadou, un iepuraş de ciocolată în dreptul fiecărui mesean.
Faţa de masă
Faţa de masă poate fi decorată cu motive de Paşte, iepuraşi sau ouă colorate pentru familie şi prieteni sau simplă, albă, mai ales dacă masa este una mai formală.
Puteţi armoniza faţa de masă cu vesela şi tacâmurile. Dacă faţa de masă are model încărcat, atunci folosiţi o veselă cât mai simplă şi viceversa. Astfel, masa nu va părea nici încărcată şi nici sorcovă şi se evidenţiază tema de Paşte.
Vesela şi şerveţelele
Un lucru foarte important de ţinut minte atunci când faceţi distribuţia locurilor oaspeţilor este plasarea farfuriilor astfel încât fiecare să stea cât mai confortabil. Distanţa recomandată este de 40 de centimetri.
În general, vesela constă dintr-o farfurie de bază, lată pe care veţi plasa celelalte farfurii. Această farfurie va rămâne în permanenţă pe masă, astfel încât aceasta să nu rămână goală.
Tacâmurile
Furculiţele la stânga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior în ordinea în care vor fi folosite: furculiţa de salată cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.
Cuţitele la dreapta farfuriei, în acelaşi mod ca furculiţele. Partea ascuţită trebuie să fie orientată spre farfurie.
Lingura la dreapta farfuriei, cel mai în exterior.
Tacâmurile de desert vor fi aşezate deasupra farfuriei.
Paharele
Vinul se serveşte în pahare cu picior, aşezate la dreapta şi în faţa farfuriei, pe cât posibil pe diagonală, începând cu cel mai mare pahar.
Primul este paharul pentru apă. Următorul este paharul de şampanie, apoi paharele pentru vin roşu şi paharele pentru vinul alb.
Ţi-am făcut socoteala pentru o masă cu patru persoane. Iată produse şi preţuri
Brianna Caradja îţi spune cum să decorezi cu stil
Vrei o masă de Paşte decorată cu stil? Iată ce te sfătuieşte prinţesa Brianna Caradja.
În centrul mesei aşază un bol cu lalele roşii sau narcise.
Ouăle sunt nelipsite de pe masa mea. Fie că sunt vopsite în stil tradiţional, fie din ciocolată sau lemn, ele trebuie aşezate în vase pline cu verdeaţă.
Foloseşte lumânări albe în suporturi pastelate. La baza lor plasează câteva petale de flori sau fire de iarbă.
Dacă ai în colecţie un set de farfurii cu motive florale, foloseşte-te de toate elementele care simbolizează Paştele: miei, ouă, flori, iepuraşi. Eu aşez pe masă şerveţele verzi. Contrastează foarte bine cu ouăle roşii.
Menţine umezeala plantelor cu un burete
Didina Arotăriţei ne-a dezvăluit un truc despre întreţinerea plantelor.
Dacă plantele din ghivece se usucă prea repede după ce abia le-aţi udat, în momentul în care schimbaţi ghiveciul încercaţi un truc: puneţi un burete ud pe fundul ghiveciului înainte de a-l umple cu pământ proaspăt şi acesta va acţiona ca un rezervor de apă.
Dacă veţi turna prea multă apă, el o va absorbi.
Dă-ne un sfat util şi te premiem!
Eşti expert în curăţenie? Cunoşti toate trucurile din lume pentru ca locuinţa ta să fie "lună"?
La capitolul bucătărie nu te întrece nimeni? Ştii cele mai bune leacuri cosmetice?
Spune-ni-le şi nouă şi te premiem! Click! te provoacă să dezvălui cele mai tari "trucuri" utile pe care le cunoşti. Scrie-ne despre toate acestea pe adresa redacţiei, Ziarul Click!, Şoseaua Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti, cu menţiunea pe plic "Pentru Rubrica Sfaturi Utile" sau trimite-ne un email la adresa sfaturiutile@click.ro.
Cel mai bun sfat al lunii va fi premiat cu un abonament pe 3 luni la ziarul Click!