2 metri de flori pe mormântul lui Păunescu
Un munte de flori şi sute de lumânări! Mormântul lui Adrian Păunescu, la care au venit şi ieri să se reculeagă zeci de oameni, e acoperit de petale şi luminat de candele.
Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu era plină de admiratori ai poetului.
Circa 5.000 de oameni au venit duminică să-şi ia adio de la poetul Adrian Păunescu, care a fost înmormântat pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu. Nici ieri, cei care l-au iubit n-au vrut să-l lase singur.
În jurul prânzului, circa 30 de oameni aşteptau trişti să aprindă o lumânare pentru marele dispărut. „Ieri nu am avut loc de cât de multă lume era. Sunt şi bătrână şi nu făceam faţă în înghesuială. Am venit azi ca să pot sta la căpătâiul lui în linişte", ne-a spus Maria, o femeie de 68 de ani.
După ce îşi aprindeau lumânările la crucea poetului şi spuneau o rugăciune, oamenii se aşezau pe băncile din jur şi începeau dezbaterile despre personalitatea artistului, dar şi despre funerariile transmise de televiziuni.
„Ieri l-a lăudat toată lumea. Păcat că abia acum ne dăm seama cât de important a fost pentru noi", a fost ieri ideea generală pe Aleea Scriitorilor din Bellu. Alături de nume celebre ale culturii noastre, poetul doarme acum sub un munte de flori de peste doi metri.
Adrian Păunescu a trecut în nefiinţă vineri dimineaţa la Spitalul Floreasca din Capitală. În vârstă de 67 de ani, poetul a murit în urma unui stop cardio-respirator, după ce medicii s-au chinuit mai bine de 51 de ore să-l stabilizeze.
A compus prima ei poezie pentru Păunescu
Pentru Manuela Preda, un cadru militar de 42 de ani din Capitală, dispariţia artistului a fost atât de emoţionantă încât duminică a compus prima ei poezie.
„Eu nu am mai compus poezii până acum. Mergeam la spectacolele de la Cenaclul Flacăra şi m-am ataşat foarte mult de el. Când am trecut pe la catafalc să-mi iau adio de la el şi am simţit cât de rece era poezia parcă s-a compus singură", ne-a explicat femeia.
Ieri dimineaţă, a venit la mormânt pentru a aprinde o lumânare şi a compus o nouă poezie în memoria maestrului.
"Rămas bun
Noi cei de aici de pe Pământ
De unde tu plecaşi curând
Noi toţi cei buni ne vom gândi
Şi câte zile vor veni
Cu cinste noi te vom vorbi
Că ai plecat şi ne-ai lăsat
Pe-acest Pământ prea blestemat"
Câteva morminte au avut de suferit
Îmbulzeala de duminică, din cimitir, a lăsat şi urme triste: unele locuri de veci au avut de suferit. Câteva bucăţi de piatră s-au desprins din mormântul lui Nichita Stănescu, aflat în apropiere de cel al lui Păunescu.
Florile şi lumânările de pe celelate morminte au fost călcate în picioare, iar mai multe cruci metalice au fost îndoite.