28 milioane € pentru clădirea-arici

27 martie 2010 15:05   Actualitate
Ultima actualizare:

„Catedrala Seminţei”, de 20 de metri înălţime, realizată de arhitectul Thomas Heatherwick, este străpunsă de mii de ace transparente, mobile, care au în vârf câte o sămânţă. În total sunt 60.000 de seminţe.

Acestea provin din toată lumea, multe dintre ele fiind culese din China. Boabele au fost colectate de UK Millennium Seed Bank Project.

   Mai citeşte:       Cele mai urâte clădiri din lume - FOTO        Ai locui într-un closet de 1,6 milioane de dolari?       Casa care stă cu fundu-n sus

Ziua, fiecare dintre aceste ace se leagănă precum nişte filamente din fibră optică, trăgând lumina zilei către interior.

Fiecare ac are în vârful său o sămânţă

Noaptea, sursele de lumină de la capătul interior al fiecărei săgeţi, va permite întregii structuri să strălucească din exterior.

Zona din jurul cubului este construită astfel încât să arate ca o coală de hârtie uşor mototolită, întregul ansamblu simbolizând un cadou tocmai deschis.

Întreaga construcţie a costat 28 de milioane de euro. Acesta este conceptul pavilionului britanic la Shanghai Expo 2010.

Oraşul Shanghai a fost ales gazdă a Expoziţiei Mondiale din 2010 cu ocazia celei de-a 132-a Sesiuni a Adunării Generale a Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), desfăşurată la data de 13 decembrie 2002.

Expoziţia are ca temă principală conceptul „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună" şi se va desfăşura pe durata a 184 de zile, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010.

România, promovare în formă de măr verde

Conceptul arhitectural de "Megapolis Verde" e în concordanţă cu temele ecologiste ale expoziţiei şi reprezintă o reafirmare a interesului României pentru politicile de mediu şi dezvoltării sustenabile.

România a alocat aproximativ cinci milioane de euro pentru participarea la Expo Shanghai 2010, unde i-a fost atribuit un spaţiu de 2.000 metri pătraţi.

"Megapolisul Verde" este structurat pe cinci niveluri cu spaţii indoor (evenimente multimedia, expoziţii, seminarii, conferinţe) şi outdoor.

A împânzit Anglia cu lucrări de avangardă

Născut în urmă cu 40 de ani, la Londra, designerul Thomas Heatherwick s-a impus în lumea „bună" a arhitecturii imediat după ce a absolvit Universitatea Politehnică din Manchaster şi Royal College of Art, în Londra, în 1994.

Imediat după terminarea şcolii, a fost angajat de unul dintre cele mai renumite magazine din capitala Angliei pentru a da o nouă faţă cladirii.

La finalul proiectului, în 1997, acesta a primit cea mai înaltă distincţie în arhitectură şi design din Marea Britanie.

Amprenta arhitecturală a lui Thomas Heatherwick se poate descoperi în tot Regatul Unit, el având lucrări de avangardă la Manchester, Londra, Littlehampton sau Essex.

Clădirea este luminată inclusiv noaptea

Mai multe