4 metode să-ţi plăteşti facturile mai uşor!
Lumină, telefon, gaze, cablu! Iar trebuie plătite facturile. Te aşteaptă cozi interminabile. Asta, dacă nu cumva te-ai decis să alegi alte variante de plată, mai simple şi mai comode: prin Internet, ATM, saul aparate speciale.
Statul la coadă, în picioare, în căldură şi înghesuială te scoate din sărite. Sunt doar patru persoane în faţa ta, dar ştii clar că vei ajunge la ghişeu peste abia 30 de minute.
Asta, dacă ai noroc, iar funcţionarul se mişcă repede. Nu-i aşa că te-ai săturat? Iată patru modalităţi de plată a facturilor la utilităţi. Fără stres şi fără aşteptări interminabile.
Plata direct de la calculator
Accesează pagina web a furnizorului. Apoi, alege opţiunea de plăţi on line după care trebuie să completezi nişte câmpuri.
De obicei, se cer informaţii cu privire la numărul facturii şi suma de plată. În ceea ce priveşte tipul de card pe care trebuie să îl ai, acesta poate fi Mastercard sau Visa 3D Secure, cu opţiunea de efectuare de plăţi prin internet. Această opţiune se activează contactând banca emitentă a cardului respectiv.
Printre furnizorii care acceptă plata on-line se numără:
* RCS- www.rcs.ro
* Romtelecom - www.romtelecom.ro
* Orange - www.orange.ro
* Vodafone - www.vodafone.ro
* Electrica (doar abonaţii din Braşov) - www.electrica.ro
Plata prin bancomat
Prin ATM se pot achita aproape toate tipurile de facturi. Condiţia este ca tu să fii titularul unui card de debit în lei sau valută emis de băncile cu care furnizorul a încheiat un contract. Nu trebuie decât să găseşti un ATM şi să cunoşti numărul de cont şi numărul facturii.
Chitanţa e apoi eliberată de bancomat.
Iată unde poţi plăti facturile:
* Factura Vodafone se plăteşte la ATM-urile BRD, Banca Transilvania, HVB Ţiriac, ING, BCR, Bancpost, Romexterra.
* Factura Zapp se achită la ATM-urile Băncii Transilvania şi BCR.
* Factura Cosmote se plăteşte la ATM-urile Alpha Bank, Bancpost, CEC, ING.
* Factura Orange se achita la ATM-urile BRD, BCR, Bancpost, Banca Transilvania.
* Factura Romtelecom se achită la ATM-urile BCR, BRD, Bancpost, HVB Ţiriac, Citibank.
* Factura RCS se achită la ATM-urile Romexterra Bank, Banca Transilvania, BCR, ING, BRD.
Plăţi automate prin bancă
Acest serviciu presupune încheierea unui acord între bănci şi clienţii acestora. Prin această convenţie, banca se angajează să-i plătească lunar clientului facturile la utilităţi, prin extragerea sumelor de bani din contul acestuia.
Click! spune
Serviciul Pay Pont este disponibill în Bucureşti, dar şi în alte judeţe: Argeş, Iaşi, Constanţa, Cluj, Braşov, Alba, Satu Mare, Brăila, Galaţi, Harghita, Mehedinţi, Covasna, Bacău, Suceava.
Citeşte şi:Refacerea elementelor de decor de pe tavan10
trucuri care îţi uşurează viaţa în bucătărieAlege-ţi
pantofii potriviţi primăvara asta!4 idei pentru decorarea casei Zece
sfaturi pentru căutarea unui loc de muncă
Avantaje şi dezavantaje pe înţelesul tuturor
Plata la ghişeul băncii poate ascunde un comision important
Majoritatea băncilor au încheiat convenţii cu diverşi furnizorii de utilităţi şi acceptă plata facturilor la ghişee.
Printre furnizorii agreaţi se numără în special companiile de telefonie mobilă, cablu şi tv, precum şi marii furnizori de energie electrică.
Totuşi, clienţii care decid să utilizeze această variantă de plată trebuie să ştie că băncile pot percepe în unele cazuri comisioane suplimentare.
Plătesc cu cardul doar clienţii băncii
Banii vor fi transferaţi din contul de card în contul furnizorului iar bancomatul eliberează o chitanţă ca dovadă a efectuării plăţii.
În general, la bancomatele unei bănci îşi pot plăti facturile doar clienţii care au un card emis de acea instituţie.
Viramentele sunt mai ieftine prin internet banking
Comisioanele practicate sunt de regulă de 4-5 lei pe operaţiune, însă acest cost se poate diminua semnificativ dacă se foloseşte serviciul de internet banking.
Mai mult, în cazul în care contul furnizorului este deschis la aceeaşi bancă, plata este una de tip intrabancar. La aceste tranzacţii, multe instituţii nu percep nici un comision.
Plăţi automate prin debit direct
Pentru a nu mai avea grija lună de lună a facturilor, există serviciul de debitare directă a contului. În fiecare lună, un duplicat al facturii ajunge şi la bancă, care va dispune plata automată a sumelor înscrise din contul clientului în contul furnizorului.
Clientul trebuie doar să aibă grijă să menţină suficienţi bani în cont.