4 reţete de post

28 noiembrie 2009 15:08   Actualitate
Ultima actualizare:

Timp de 40 de zile, în perioada 15 noiembrie – 25 decembrie, cine vrea să-şi purifice trupul şi sufletul ţinând Postul Crăciunului trebuie să îşi ia adio de la carne, lapte, ouă şi derivate.

Nu rezolvaţi nimic dacă vă cumpăraţi prânzul de la supermarket, spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, deoarece este plin de E-uri.

Mâncărurile consumate trebuie să fie făcute în casă.

Dacă însă v-aţi săturat de toate variantele de meniuri şi nu ştiţi ce să mai gătiţi, Jakob Hausmann, specialistul Click! în arta culinară, vă dă câteva idei.

Supă-cremă de salată

Ingrediente: o salată verde, două linguri ulei de măsline, o ceapă, un usturoi, rozmarin, 500 ml bulion de legume, 400 ml lapte de soia, sare, piper

Mod de preparare: ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se înăbuşă în tigaie. Se adaugă rozmarinul, se stinge cu bulionul de legume şi laptele de soia.

Se fierbe circa 10 minute. Salata se taie fâşii, se pune în vasul unui mixer, deasupra se toarnă supa fiartă, apoi se mixează până se obţine o cremă fină.

Se condimentează cu sare şi piper.

Budincă de vinete

Ingrediente: 5 cartofi, o vânătă, 100 ml bulion de legume, 3 linguri ulei de măsline, o ceapă, 3 roşii, un usturoi, o legătură pătrunjel, sare, piper

Mod de preparare: cartofii se taie în rondele groase de 5 mm, vinetele în felii, ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi roşiile se toacă mărunt.

Cartofii se rumenesc puţin, se sting cu bulionul de legume şi se fierb circa 10 minute. Vinetele se presară cu sare şi se rumenesc în ulei de măsline.

Apoi se înăbuşă ceapa şi usturoiul, se adaugă roşiile şi se condimentează.

Legumele prăjite se dispun în straturi, într-un vas: se începe cu rondelele de car­­tofi, se presară pătrunjelul, apoi sosul de roşii, iar deasupra vinetele. Totul se dă pentru 15 minute la cuptor.

Ciuperci la tigaie cu sos vinegret

Ingrediente: pentru sos - un ardei gras, o roşie, trei cepe, un căţel usturoi, 4 linguri ulei de măsline, două linguri supă clară, două de oţet de vin roşu, sare, piper, boia iute. Pentru ciuperci - 200 g champignons, 200 g ciuperci pleurotus, 200 g gălbiori, două linguri ulei, două de pătrunjel

Mod de preparare: roşia şi ardeiul se taie cubuleţe, ceapa în rondele şi se înăbuşă în ulei, apoi se condimentează. Se stinge cu supă şi oţet şi rezultă sosul vinegret.

Ciupercile se taie bucăţi, se prăjesc, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă pătrunjelul tocat.

Ciupercile se servesc împreună cu sosul.

Plăcintă cu mere

Ingrediente: 350 g aluat de plăcintă (foietaj de post), 750 g mere, 80 g zahăr, pesmet, 5 g amidon, 2-3 linguri zahăr, 150 ml smântână vegetală sau lapte de soia, un plic de budincă de vanilie

Mod de preparare: se întinde aluatul cam de grosimea unui deget şi se tapetează o tavă cu el. Se înţeapă cu furculiţa.

Pe blat se presară puţin pesmet, se pune un strat de mere rase, de grosimea unui deget.

Pentru cremă, se amestecă la cald amidonul cu zahărul, se adaugă smântâna vegetală şi se îngroaşă cu praful de budincă de vanilile.

Se toarnă apoi uniform peste plăcintă. Se coace la foc moderat.

«Consumaţi proteine vegetale!»

Cei care ţin toată perioada Postului Crăciunului îşi vor detoxifia organismul, vor avea mai multă energie şi poate chiar vor slăbi câteva kilograme.

Asta doar dacă mănâncă moderat, Postul presupunând şi o reducere cantitativă a alimentelor consumate.

"Proteinele animale trebuie compensate cu cele vegetale, pe care le găsiţi în fasole, mazăre, linte, năut, soia, pâine integrală. Mâncaţi amidonoase, legume înăbuşite, salate şi fructe. Nu trebuie să ţină post femeile însărcinate sau cele care alăptează, copiii şi persoanele bolnave (cancer, afecţiuni cardio-vasculare, boli consumptive)", spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Oana Lis: «Mi se face rău de poftă»

Soţia lui Viorel Lis nu reuşeşte să ţină post mai mult de o zi. Pofticioasă din fire, Oana nu poate să reziste dulciurilor şi cărnii.

"Nu pot să ţin post pentru că mi se face rău de poftă. Pot să nu mănânc deloc carne de porc, dar nu rezist fără prăjituri", spune Oana. Vedeta susţine că reuşeşte să ţină post doar o zi înainte de o sărbătoare importantă.

Bote ţine toate posturile

Credincios din fire, designerul Cătălin Botezatu ţine toate posturile din an.

"De mic m-a învăţat mama să ţin toate posturile. Nu este vorba despre o ambiţie, ci doar despre o stare care vine în mod natural. În perioada postului mă încarc cu energie din hrană vie: legume, fructe", spune Bote.

Designerul povesteşte că simte o purificare interioară atunci când reuşeşte să ţină mai mult timp post.

Gina Pistol nu mănâncă aproape nimic

Deşi nu este o habotnică, Gina Pistol încearcă să ţină post miercurea şi vinerea, în fiecare săptămână din an. Nu uită nici de posturile mari, cel al Crăciunului reuşind să îl ţină aproape în totalitate.

"Încerc să tin mereu Postul Crăciunului, dar până la urmă sfârşesc prin a ţine aproape post negru prima şi ultima săptămână, că nu ştiu ce să mănânc", spune amuzată Gina.

Mai multe