5 sfaturi ca să treci cu bine peste furtună

18 mai 2010 15:06   Actualitate
Ultima actualizare:

Este foarte important să fii calm în momentul în care realizezi că urmează o furtună. Cu puţină atenţie, vei preveni stricăciunile ce pot apărea în apartamentul sau casa în care locuieşti. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi atunci când norii negri sălăşluiesc la tine în cartier.

1. Trage obloanele exterioare

Dacă locuieşti într-o zonă imprevizibilă din punct de vedere meteorologic, cu furtuni dese şi vânturi puternice, atunci este indicat să-ţi protejezi geamurile cu ajutorul obloanelor.

2. Închide toate geamurile şi uşile

Obloanele nu asigură în totalitate liniştea din casă în timpul unei furtuni puternice. Astfel, va fi nevoie să închizi toate uşile şi geamurile din locuinţă şi să te asiguri că nu există posibilitatea de a se crea curenţi de aer. O clipă de neatenţie poate duce la spargerea geamurilor mari, punând în pericol viaţa ta şi a familiei tale.

3. Deconectează electrocasnicele

Nu puţine au fost cazurile în care energia fulgerelor a făcut ravagii în rândul sistemelor electrice sau aparatelor electrocasnice. Opreşte şi deconectează aparatele care funcţionează în acel moment - frigiderul, televizorul, calculatorul sau maşina de spălat. Nu uita nici de cuptorul cu microunde sau de acumulatorii puşi la încărcat.

Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toate electronicele dintr-o casă. Dacă nu ai realizat deja, afla că în timpul furtunii nu trebuie să aprinzi lumina în casă. Încearcă să uiţi pentru câteva minute că există curent electric.

4. Mută maşina într-un loc ferit

Cele mai multe pagube se înregistrează în rândul maşinilor parcate în apropierea copacilor. Crengi rupte sau copaci smulşi din rădăcină distrug de fiecare dată autoturisme.

Dacă afli în ziua respectivă că urmează o furtună, poţi lăsa maşina în curtea firmei unde lucrezi, dacă parcarea prezintă o siguranţă mai mare.

Dacă totuşi vijelia te prinde nepregătit, atunci mută maşina într-un loc cât mai liber pentru a nu fi expusă în totalitate, sau acoper-o cu o prelată impermeabilă pentru a o proteja de zgârieturi.

5. Nu folosi telefonul în exces

Oricine ar fi îngrijorat în locul tău şi probabil că toţi suntem tentaţi să ne sunăm apropiaţii pentru a afla dacă sunt în siguranţă. Încearcă să eviţi suprasolicitarea liniilor de telefonie mobilă, pentru a lăsa loc liber persoanelor care într-adevăr sunt în pericol şi au nevoie de ajutor imediat.

Mai multe