6 moduri de a găti sănătos

5 mai 2011 12:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Iată care sunt cele mai bune metode de preparare a mâncării, astfel încât organismul să nu fie afectat:

Fierberea la aburi. Tehnica presupune prepararea alimentelor prin aşezarea acestora deasupra apei, în fierbere. Astfel, alimentele (peştele, puiul şi legumele) îşi păstrează culoarea, gustul şi textura originală şi îşi menţin cantitatea de vitamine şi minerale.

"En papillote". E o tehnică de gătit ce presupune împachetarea în hârtie de copt sau în folie de aluminiu a preparatelor, pe care le poţi apoi fierbe sau le poţi găti cu uşurinţă la microunde sau pe grătar.

Călirea rapidă. Se foloseşte o tigaie wok şi o cantitate redusă de grăsimi, pentru ca alimentele (peştele, puiul, orezul, legumele şi tăieţeii) să-şi păstreze nutrienţii şi culoarea originară. Înainte de a te apuca de gătit, trebuie să ai toate ingredientele deja pregătite.

Grătar la tigaie. O metodă asemenea grătarului, doar că presupune gătirea ali­­mentelor la temperaturi ridicate într-o tigaie de fontă cu striaţii. E rapidă şi sănătoasă, folosind o cantitate redusă de ulei. Poţi găti bucăţi mari de carne (cotlet, friptură, fileu de piept de pui) sau fructe de mare şi legume. Tigaia trebuie încinsă bine, altfel preparatele se vor lipi.

Microunde. Cuptorul cu microunde te poate salva ori de câte ori e nevoie să pregăteşti ceva într-un timp scurt. De asemenea, îl poţi folosi când trebuie să decongelezi carnea sau vrei să încălzeşti un preparat. E bine să acoperi preparatul pe care îl bagi la cuptor, pentru a grăbi procesul de gătire şi pentru a evita uscarea preparatelor.

Grătar. Este o metodă rapidă de a găti carnea fragedă şi slabă, peştele şi fructele de mare, conferind preparatelor un gust deosebit. Atenţie, grătarul trebuie bine încins în prealabil.

Mai multe