6 reţete de sărbătoare
Vreţi să petreceţi Crăciunul acasă, organizaţi o masă festivă la care vă chemaţi prietenii? Dacă vreţi să pregătiţi ceva deosebit, gustos, dar şi aspectuos, bucătarul Click!, Jakob Hausmann, vă dă câteva sugestii.Cotlet de porc
Încercaţi cele două reţete pe bază de carne de porc, iar vinul şi dulciurile apetisante vă vor face, cu siguranţă, seara mai frumoasă.
Muşchiuleţ de porc umplut
Ingrediente: 800 g muşchiuleţ de porc, morcovi, ţelină, praz, slănină afumată, caşcaval, sare, piper, ulei
Mod de preparare: se despică fiecare muşchiuleţ sub forma unei farfurii, apoi se acoperă cu felii de slănină.
Deasupra se pun legumele, opărite în prealabil. Se presară caşcaval ras. Se rulează fiecare muşchiuleţ, se leagă cu o sfoară de bucătărie sau se fixează cu scobitori. Se condimentează după gust, se prăjesc, apoi se dau la cuptor pentru 20 de minute (180 grade).
Cotlet de porc
Ingrediente: 1 kg cotlet de porc, sare, piper, muştar, 4 linguri ulei, 50 ml vin alb
Mod de preparare: carnea se dezosează, se condimentează, se rumeneşte pe toate părţile, apoi se introduce la cuptor (180 de grade) pentru o oră. Garnitura potrivită sunt pastele făinoase sau găluştele.
Cremă de portocale cu fistic
Ingrediente: 5 linguriţe gelatină, 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr pudră, 40 ml lichior Grand Marnier, 250 ml suc de portocale, 30 g fistic, 250 g smântână integrală, două portocale
Mod de preparare: gălbenuşurile, zahărul pudră şi lichiorul se bat ca o cremă, se adaugă sucul de portocale şi 20 g fistic. Se încălzeşte gelatina, se amestecă cu puţină cremă, apoi se pune la rece până se întăreşte oarecum gelatina.
După aceea se adaugă frişca. Se umple în 6 forme şi se pune la rece pentru minimum 3 ore. Se decorează cu felii de portocale şi cu restul de fistic.
Găluşte de mere
Ingrediente: 130 g unt, 160 g zahăr, 4 mere, o lămâie, sare, scorţişoară, o lingură zahăr vanilat, 100 g pesmet, 6 ouă, 80 g pişcoturi, 150 g vin roşu, o bucată anason stelat, două cuişoare, un baton de vanilie, ulei
Mod de preparare: 80 g zahăr se freacă spumă cu untul şi zahărul vanilat. Se condimentează cu o priză de sare şi scorţişoară. Merele se taie în cuburi foarte mici, se stropesc cu suc de lămâie, se adaugă pesmetul şi totul se încorporează la crema de unt.
Compoziţia se pune la frigider 30 de minute. Apoi se formează din ea găluşte care se trec prin ou, apoi prin pişcotul fărâmiţat. Se prăjesc în baie de ulei.
Se dă în clocot vinul, la care s-au adăugat 80 g zahăr, anasonul stelat, cuişoarele şi vanilia. Când s-a redus, se trece prin sită. La restul de 4 ouă se desparte albuşul de gălbenuş. Gălbenuşul se bate spumă împreună cu vinul fiert. Găluştele se servesc cu această spumă.
Cremă de mere cu nuga
Ingrediente: pentru nuga: 50 g zahăr, o lingură apă, 50 g barot de migdale. Pentru garnitură: 100 ml apă, două linguri de zahăr, una de vin roşu, un măr de 150 g, puţin cardamom.
Pentru cremă: 3 mere două linguri de zahăr, una de suc de lămâie, 100 ml apă, 250 g brânză de vaci, 150 ml frişcă.
Mod de preparare: pentru nuga - se fierbe apa cu zahărul, se adaugă barotul de migdale. Masa obţinută se întinde pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă să se răcească, apoi se introduce într-o pungă de plastic şi se zdrobeşte cu sucitorul.
Pentru garnitură - se dă în clocot vinul roşu, apa, zahărul şi cardamomul şi se lasă apoi să se macereze 5 minute. Mărul curăţat de coajă se taie rondele, din fiecare se decupează o stea.
Aceste stele se fierb puţin în siropul preparat. Pentru cremă - merele se taie bucăţi, se fierb cu zahărul, sucul de lămâie şi apa. Apoi se strivesc cu furculiţa şi se lasă la răcit. Piureul de mere se amestecă cu brânza. Înainte de servire se adaugă frişca şi 4/5 din nuga şi se decorează cu steluţe.
Vin roze
Ingrediente: 200 ml vin roze, 200 g zahăr, o portocală, 5 cuişoare, 6 steluţe de anason stelat, scorţişoară, câteva boabe de piper uşor strivite, puţin cardamom, o sticlă de vin roze.
Mod de preparare: Se fierbe vinul roze cu zahărul, coaja de portocală şi mirodeniile, 2-3 minute, la foc mic. Se lasă să se răcească, apoi se trece prin sită. În fiecare pahar se pun câte 3-4 linguri de sirop, apoi se umple cu vin roze. Ca decor, se serveşte cu o steluţă de anason.