70 de ani de la tentativa de asasinat asupra lui Hitler

9 noiembrie 2009 1:29   Actualitate
Ultima actualizare:

Oraşul german Konstanz a comemorat duminică tentativa tâmplarului Johann Georg Elser de a-l asasina pe Hitler cu 70 de ani în urmă, într-o berărie din Munchen.

În 9 noiembrie 1939, Elser a detonat o bombă de fabricaţie proprie, în berăria Burgerbraukeller, în care se reuneau personalităţi ale regimului nazist, precum Joseph Goebbels, ministrul propagandei în guvernul lui Hitler.

Atentatul a eşuat pentru că Hitler a părăsit reuniunea mai devreme de ora prevăzută, iar bomba a explodat în locul în care obişnuia fuhrer-ul să stea, la ora planificată, dar cu 13 minute după plecarea acestuia. Opt persoane au fost ucise, majoritatea membri ai Partidului Naţional Socialist, iar 63 au fost răniţi.

Elser a fost prins în timp ce încerca să treacă frontiera în Elveţia, fiind internat apoi cinci ani în lagărul de concentrare de la Dachau şi executat în 9 aprilie 1945, cu 21 de zile înainte ca Hitler să se sinucidă, notează Agerpres.

Autorităţile locale din Konstanz, localitate situată la frontiera cu Elveţia şi în care Elser a locuit între anii 1925-1932, au inaugurat duminică un bust din bronz în memoria eroului lor.

În timpul ceremoniei, istoricul Lothar Burchardt l-a descris pe Elser ca pe un spirit independent, care nu accepta niciun stăpân şi care, deşi era membru al Partidului comunist, nu se conforma liniei partidului, ci a preferat să acţioneze în completă solitudine, făcând doar ceea ce el considera că este bine.

Mai multe