9 sfaturi ca să-ţi alegi ochelarii de soare

13 aprilie 2010 13:54   Actualitate
Ultima actualizare:

Alegerea ochelarilor de soare trebuie să se facă pe baza sfaturilor unui specialist, pentru a proteja ochii şi a evita efectele nocive ale razelor soarelui asupra acestora. Specialistul oftalmolog, Monica Pop, te învaţă cum să îţi alegi ochelarii de soare.

Atunci când cumperi o pereche de ochelari de soare e esenţial să o alegi în primul rând în funcţie de eficacitatea sa în protejarea ochilor împotriva razelor UV.

1. Uită-te după însemnul cu CE. Acest marcaj indică faptul că lentilele corespund standardelor europene.

2. Uită-te după o etichetă specială care îţi spune că lentilele blocheaza 99% - 100% din razele ultraviolete de tip A şi B.

3. Adu-ţi aminte că este mai nociv pentru ochii tăi să porţi ochelari care nu blochează razele UV decât să nu porţi deloc.

4. Alege ochelarii care se potrivesc fizionomiei tale; cu cât stau mai fix pe nas, cu atât împiedică pătrunderea a mai multor raze de soare în spatele lentilelor, spre ochi.

5. Lentilele de plastic sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente decât lentilele din sticlă, nemaipunând la socoteală că sunt mai greu de spart.

6. Nu te lăsa păcălit/ă de preţ. Dacă ochelarii sunt mai scumpi nu înseamnă că oferă o protecţie mai mare, ci înseamnă că sunt, probabil, mai la modă.

7. Cele mai bune lentile sunt cele maro sau cele de culoarea chihlimbarului.

8. Lentilele întunecate nu îţi oferă o protecţie mai bună. Ceea ce oferă protecţie în calea razelor ultraviolete e o pelicula de la suprafaţa lentilei şi nu culoarea acesteia.

9. Ochii deschişi la culoare trebuie protejaţi cu mai multă atenţie decât cei închişi la culoare.

O culoare pentru fiecare necesitate

Maro: Lentilele maro se folosesc pentru filtrarea radiaţiilor albastre. Sunt indicate în cazul persoanelor cu miopie.

Verde: Lentilele verzi permit percepţia culorilor cu foarte mici alteraţii. Sunt recomandaţi pentru persoanele care suferă de hipermetropie.

Gri: Lentilele gri permit o folosire continuă, întrucât transmit uniform lumina şi respectă culorile naturale.

Portocaliu: Lentilele de această culoare nu sunt bune pentru a sta la soare.

Ţine cont de CULOAREA TENULUI

Ten deschis. Încearcă rame deschise la culoare, sau cele roz, roşii sau chihlimbar. De evitat ramele închise la culoare şi pe cele verzi, albastre care îţi estompează culoarea din obraji.

Ten măsliniu. Tenul măsliniu şi părul închis la culoare arat uimitor cu rame în tonuri de auriu, argintiu, culori deschise. De evitat însă negrul.

Ten închis. Pentru pielea neagră se potrivesc ramele metalice sau de culoarea chihlimbarului.

«Lentilele închise la culoare dau dependenţă»

Prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti:

„Cel mai important este ca purtătorii de ochelari de vedere să folosească ochelari de soare cu dioptriile corespunzătoare, indiferent de culoarea lentilei. De asemenea, miopii şi cei care au fotofobie trebuie să aibă lentile heliomate. O altă recomandare este ca oamenii să nu poarte în mod constant ochelari de soare cu lentile închise la culoare, deoarece dau dependenţă. Pentru persoanele care nu au probleme de vedere principalul criteriu după care trebuie aleşi ochelarii de soare trebuie să fie următorul: să dea ochiului aceeaşi vedere pe care o are în mod normal. Mai exact, să nu fie deteriorată vederea".

Mai multe